ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράις: Χωρίς ΔΝΤ η Ελλάδα χάνει την προοπτική ελάφρυνσης χρέους

17:59 - 08 Ιουν 2017 | Οικονομία
Ράις: Χωρίς ΔΝΤ η Ελλάδα χάνει την προοπτική ελάφρυνσης χρέους
Το ΔΝΤ, δια μέσου του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, αρνείται πως βάζει νερό στο κρασί του, αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, δεν κρύβει πως είναι πιθανό να δεχθεί τη λύση της μη χρηματοδότησης προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα κρίση.

Όπως είπε ο Τζέρι Ράις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη, το Ταμείο επιμένει σε μία συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους, ωστόσο, δεν απέκλεισε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την πρόταση Σόιμπλε για συμμετοχή του στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση.

 

«Είναι καλύτερη επιλογή η εμπλοκή του ΔΝΤ έστω κατ’ αρχήν (in principle) παρά να μην εμπλακεί, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα εξαφανιστεί η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους» τόνισε ο κ. Ράις, συμπληρώνοντας ότι με αυτήν την επιλογή (approval in principle) και η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη, καθώς θα διατηρήσει το όφελος των μεταρρυθμίσεων, θα έχει τον «καταλύτη» του ΔΝΤ ως προς την ελάφρυνση του χρέους και θα αποφύγει τις περιπέτειες τον Ιούλιο, όπου και θα πρέπει να πληρώσει υπέρογκες δόσεις σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και ιδιώτες.
 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε μάλιστα ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία χρησιμοποιήθηκε σε άλλες 19 περιπτώσεις κυρίως στη δεκαετία του 1980, με διαφορετικά χαρακτηριστικά για κάθε χώρα. Τόνισε, δε, ότι αν και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου οι πιστωτές (Ευρωπαίοι) θα πρέπει να απαντήσουν για τα μέτρα ελάφρυνσης, αποτελεί συστατικό μιας τέτοιας επιλογής, δεν έχει αποφασιστεί αν θα τεθούν συγκεκριμένες προθεσμίες.

 

Σε αυτό το σημείο, πάντως, ο κ. Ράις διευκρίνισε πως αυτή δεν είναι η πρώτη επιλογή για το ΔΝΤ, που θα προσέλθει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου με στόχο μια συμφωνία η οποία θα βασίζεται σε δύο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους η οποία δεν χρειάζεται να είναι προκαταβολική αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη.

 

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση, ελπίζουμε σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει πρόοδος αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν δώσει τα χέρια με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ράις είπε ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από πλευράς του Ταμείου στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει για μία πλήρη συμφωνία.

 

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε κλείνοντας.

 

Ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είναι παρούσα και η Κ. Λαγκάρντ με αφορμή την παρουσίαση της ειδικής Έκθεσης του Ταμείου για την Ευρωζώνη. 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.