ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές-4 λόγοι για την επιφύλαξη

10:47 - 22 Ιουν 2017 | Οικονομία
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές-4 λόγοι για την επιφύλαξη
Της Ειρήνης Σακελλάρη Εκτός ραντάρ βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επενδυτική αναζήτηση των ξένων επενδυτών εάν κάποιος θέλει να κάνει μια όσο το δυνατόν πιο ακριβοδίκαιη αποτίμηση των διεθνών συνεδρίων στα οποία μετέχουν κυρίως οι τράπεζες.

Δυστυχώς τούτο προκύπτει μάλλον αβασάνιστα και από το Road Show στη Νέα Υόρκη. Δεν είναι πως δεν ρωτούν ή πως απαξιώνουν τις απαντήσεις του ελληνικού επιχειρείν οι ξένοι. Είναι όμως επιφυλακτικοί καθώς έχουν ακούσει πολλές φορές το story θα πει στο Reporter Έλληνας συμμετέχων  στην αποστολή. Το πλέον βασικό ωστόσο είναι πώς, ο μεγαλύτερος κλάδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οι τράπεζες, παραμένουν λίγο εκτός πεδιάς και έτσι δεν μπορούν να βάλουν μπρος την επενδυτική μηχανή των ξένων.

 

Τα ραντεβού παραμένουν πολυάριθμα ενώ οι διεθνείς παίχτες επισκέπτονται καθημερινά τη χώρα (Bank Of America MerrillLynch έφεραν πελάτες τους πάλι χθες στην Αθήνα) όμως συγκεκριμένοι λόγοι καθιστούν την διεθνή επενδυτική κοινότητα επιφυλακτική, απέναντι στην Ελληνική Ανάπτυξη.

 

Μολονότι οι ξένοι, ρωτούν και βλέπουν, επισκέπτονται τράπεζες και επιχειρήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση με πολυάριθμες αποστολές από το εξωτερικό, εν τούτοις η Ελλάδα βρίσκεται στην παρούσα τουλάχιστον  φάση σε ένα επενδυτικό περιθώριο σημείωνε εκπρόσωπος διεθνούς fund που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία στον R.

 

«Βλέπουμε  Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, χώρες στις οποίες ξεκίνησε δυναμικά η ανάπτυξη» επισημαίνει, προσθέτοντας πως «αυτό ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη, αφού η ρευστότητα που διαθέτουν ταfunds ψάχνει να τοποθετηθεί σε προσδοκίες. « Ετσι ένα τσιμπιμένο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, μια βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μπορεί να μεταβάλει τις κατόψεις στους σχεδιασμούς μας» τονίζει.

 

Οι τέσσερις βασικότεροι λόγοι σε ότι αφορά την επιφύλαξη των ξένων θα πρέπει να αναζητηθούν :

  • Στην απογοήτευση που προσέφερε η τρέχουσα κατάληξη του  πολυδιαφημισμένου QE , κατάληξη που δημιούργησε ένα αίσθημα αποστέρησης στου επενδυτές.
  • Οι διεθνείς παίχτες ζητούν  από τις ελληνικές τράπεζες μεγάλη πρόοδο στα NPL’s κάτι που τα πιστωτικά ιδρύματα δύσκολα μπορούν να υποσχεθούν αφού έχει χαθεί μέσα στη χρονιά πολύτιμο χρονικό διάστημα.
  • Φοβούνται τα αποτελέσματα των stress tests,  στοιχείο το οποίο συνδέεται άμεσα με την πορεία των κόκκινων δανείων
  • Δεν αντιλαμβάνονται,  οι τράπεζες να έχουν μεγάλες δυνατότητες ως προς τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Στον αντίποδα των παραπάνω οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν να αντιπαραβάλλουν τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές των μετοχών τους που προφανώς ιντριγκάρουν τους ξένους αλλά δε μοιάζει  επιχείρημα αρκετό ώστε να καλύψει τα κενά που προκύπτουν από τις παραπάνω αιτιάσεις.

 

Ετσι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τα αποτελέσματα ίσως να φανούν σε μία δεύτερη φάση. Είναι πάντως ανάγκη να ενισχυθούν οι αποτιμήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αφού μόνον με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν και τα ενέχυρα που διατηρούν εν πολλοίς τα πιστωτικά ιδρύματα σε ότι αφορά τα δάνεια των επιχειρήσεων. Αυξημένες αποτιμήσεις θα προσφέρουν νερό στο μύλο του προγραμματισμού των τραπεζών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσιμης παραμέτρου των κόκκινων δανείων.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:52 - 22 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.