ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηχηρά μηνύματα Βελκουλέσκου σε Ελλάδα και Ευρώπη-Τι είπε για πλεονάσματα-χρέος

16:51 - 28 Ιουν 2017 | Οικονομία
Ηχηρά μηνύματα Βελκουλέσκου σε Ελλάδα και Ευρώπη-Τι είπε για πλεονάσματα-χρέος
Έστω και από μακριά, η Ντέλια Βελκουλέσκου, που μίλησε μέσω skype στο συνέδριο του Economist, έστειλε ηχηρά μηνύματα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, τόσο προς τους Ευρωπαίους εταίρους, όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση.

Αρχικά, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ απευθύνθηκε στην ελληνική πλευρά επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και των μέτρων που νομοθετήθηκαν για τις συντάξεις. Υπογράμμισε μάλιστα πως το συνταξιοδοτικό έλλειμμα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Χαρακτήρισε επίσης καίριας σημασίας τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η δημοσιονομική πολιτική, όπως είπε, βασίστηκε σε πολύ υψηλούς φόρους. Ωστόσο, τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται πλέον είναι πιο αναπτυξιακά φιλικές και δημιουργείται ο χώρος για μείωση των φόρων και αύξηση της κοινωνικής υποστήριξης.

 

Αναφερόμενη στο χρέος, έστειλε, όπως είναι φυσικό μηνύματα στους Ευρωπαίους, δείχνοντας πως το ΔΝΤ δεν κάνει βήμα πίσω σχετικά με τις απαιτήσεις του για ελάφρυνση:

 

Υπενθύμισε έτσι τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι υπόλοιποι θεσμοί στο πρόσφατο Eurogroup: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να προβούν στις αναγκαίες παρεμβάσεις μόλις το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς» υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συμφωνήσουμε στη βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε συμφωνία επί της αρχής, που δεδομένων των συνθηκών είναι ένα σημαντικό βήμα».

 

Τέλος, σημείωσε πως «η λύση για το χρέος πρέπει να βασιστεί σε ρεαλιστικές παραδοχές. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να "τρέξει" πλεονάσματα άνω του 1,5% μεσομακροπρόθεσμα και να επιτύχει ανάπτυξη άνω του 1%».

 

Απάντηση  Παπαδημητρίου

 

«Είναι δύσκολο να διατηρείς μοντέλα που να προβλέπουν την ανάπτυξη για 45 χρόνια, είναι τουλάχιστον αβέβαιη αυτή η πρόβλεψη» απάντησε στην κυρία Βελκουλέσκου ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα έλεγε όχι σε μια παρέμβαση για το χρέος σαν αυτή που προτείνει το ΔΝΤ αλλά θύμισε στην κυρία Βελκουλέσκου ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεννοηθεί και με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

 

Αμέσως μετά η κυρία Βελκουλέσκου ανταπάντησε ότι μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη μπορεί να είναι πάνω από 1% αλλά ότι δεν πρέπει να αγνοούνται οι δημογραφικοί παράγοντες. Σημείωσε επίσης ότι η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα, ότι χρειάζονται και τα δύο (χρέος και μεταρρυθμίσεις) σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ότι συζητείται σήμερα.   

 

Βλέπει αγορές χωρίς QE  

 

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ανάπτυξη 2% και τόνισε όπως και ο κ. Χουλιαράκης ότι υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές χωρίς το QE.

 

«Η Ελλάδα είναι στο δρόμο της ανάκαμψης» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου και έκανε ειδική αναφορά στην εθνική αναπτυξιακή τράπεζα την οποία μνημονεύει το ανακοινωθέν του Eurogroup.

 

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το νέο μοντέλο της οικονομίας προβλέπει την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων από ιδιώτες στη χώρα με στόχο τη μείωση της ανεργίας. 

 

Γιώργος Αλεξάκης 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:04 - 28 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.