ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φημολογία για άμεση έξοδο στις αγορές-Παροτρύνσεις από δανειστές,"φρένο" από Στουρνάρα

10:41 - 12 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Φημολογία για άμεση έξοδο στις αγορές-Παροτρύνσεις από δανειστές,"φρένο" από Στουρνάρα
Έντονα διακινούνται τις τελευταίες ώρες σενάρια στην αγορά σχετικά με μια άμεση έξοδο στις αγορές ακόμα και πριν την 20η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία το ΔΝΤ θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίες αυτές διακινούνται από τραπεζικές πηγές, αλλά όχι μόνο, με επενδυτές με γνώση του θέματος να δηλώνουν χτες στο Reuters ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές εντός των επόμενων εβδομάδων, κάτι που θα σημάνει την λήξη της εξάρτησής της από τους πιστωτές της.

Το πρακτορείο μάλιστα αναφέρεται στις συναντήσεις που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λονδίνο τον Ιούνιο, με στέλεχος ενός εκ των επενδυτών που συνάντησε και το οποίο προέρχεται από την BlueBay Asset Management να δηλώνει ότι έχουν κυριολεκτικά... σπάσει τα τηλέφωνα του γραφείου του, καθώς αρκετοί τραπεζίτες ζητούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων από την Ελλάδα.

 

«Τους τελευταίους μήνες, είχαμε ένα τηλεφώνημα ανά δεκαπενθήμερο από τους τραπεζίτες για το ζήτημα αυτό, αλλά τις τελευταίες 10 μέρες, κάθε μέρα κάποιος τραπεζίτης με ρωτάει για την Ελλάδα», δήλωσε στο Reuters ο Mark Dowding, στέλεχος της BlueBay και προσθέτει «αντιλαμβάνεται κανείς ότι φτάνουμε σε ένα σημείο που δείχνει άμεση η κίνηση. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια έξοδο της χώρας στις αγορές τις επόμενες δύο εβδομάδες, προτού οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές».

 

Οι φήμες αυτές άλλωστε στηρίζονται και σε σχετικές προτροπές εκπροσώπων των δανειστών.

 

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε, μετά το χθεσινό Eurogroup, ότι η Αθήνα οφείλει να αναπτύξει τις κατάλληλες στρατηγικές ώστε να δώσει τέλος στην «εξορία» της από τις αγορές και μάλιστα πριν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

 

Επεσήμανε όμως και ότι τα σημάδια που οι αγορές περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση συνδέονται με την εφαρμογή των επόμενων προαπαιτούμενων. Και η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία νέα "γενιά" 66 παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν σε χθεσινή συνέντευξή του σύμφωνα με το Bloomberg επισήμανε ότι εάν η Ελλάδα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, θα ήταν σίγουρα μία ευπρόσδεκτη κίνηση.

 

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να προλάβει την κομβική ημερομηνία 20 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία το ΔΝΤ θα αποφασίσει επί της αρχής για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα (δηλαδή θα δεσμεύσει ένα ποσό 2 δισ. αλλά θα εκταμιευθεί μόνον όταν γίνουν σαφή τα μέτρα για το χρέος), καθώς επίσης και θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA).

 

Άλλωστε, φαίνεται πως στόχος της Αθήνας είναι και να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum στα ελληνικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις παραμένουν κοντά σε χαμηλό οκταετίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσεται και η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στο Λονδίνο από χτες, προκειμένου να έχει επαφές με επενδυτές.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Χουλιαράκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 

Βέβαια, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές και προειδοποιήσεις από στελέχη της κυβέρνησης ότι είναι ακόμα νωρίς για μια έξοδο στις αγορές, κάτι που υποστήριξε και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

 

Ο κ. Στουρνάρας φαίνεται να θεωρεί πως η Ελλάδα δεν πρέπει να βιαστεί και θεωρεί πως υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν από αυτό το σημαντικό βήμα.

 

"Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς", ήταν το λακωνικό σχόλιο του κ. Στουρνάρα, έπειτα από σχετική ερώτηση της Wall Street Journal.

 

Πρόσθεσε δε ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να προηγηθούν αποκρατικοποιήσεις ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 10:52 - 12 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.