ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δοκιμαστικές τομές» στην...ΑΟΖ χρέους για το προφίλ των ελληνικών ομολόγων

15:22 - 15 Ιουλ 2017 | Οικονομία
«Δοκιμαστικές τομές» στην...ΑΟΖ χρέους για το προφίλ των ελληνικών ομολόγων
Εντατικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη όλο το Σαββατοκύριακο για την προετοιμασία εξόδου στις αγορές από τον Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), την Rothschild και τους χρηματοοικονομικούς οίκους που θα είναι ανάδοχοι αυτής της έκδοσης, αλλά και ενδεχόμενων επόμενων. Η Δευτέρα 17 Ιουλίου είναι πιο πιθανή ημερομηνία για την ανακοίνωση ανοίγματος του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, με το ύψος του ποσού που θα αναζητά από τους επενδυτές η Ελλάδα να παραμένει άγνωστο.
Μάλιστα σε σειρά θετικών ειδήσεων εστιάζει η κυβέρνηση για να στείλει μηνύματα εντός κι εκτός Ελλάδας εν όψει εξόδου στις αγορές και προσπάθειας διαμόρφωσης καμπύλης χρέους ώστε του χρόνου να έχουν επαρκές δείγμα οι επενδυτές όταν θα ζητηθούν μεγαλύτερα ποσά από την Αθήνα. Ουσιαστικά η Αθήνα πέρα από την πρώτη έκδοση θα επιχειρήσει κι άλλες στη συνέχεια ώστε να έχει τσεκάρει επαρκώς τις διαθέσεις των αγορών και να έχει να δείξει επαρκή στοιχεία διακύμανσης των επιτοκίων. Ουσιαστικά η Αθήνα θα πρέπει να κάνει «δοκιμαστικές τομές» στην ΑΟΖ χρέους για να δει πώς διαμορφώνεται το νέο προφίλ κρατικού χρέους. Αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο σημείο ενδιαφέροντος παράλληλα με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και την τήρηση των δεσμεύσεων.
Πάντως από την κυβέρνηση αναδεικνύουν το ότι πλέον η χώρα έχει μπει σε ρότα και δεν μπορεί να υπάρξουν πισωγυρίσματα. Τονίζουν δε ότι η θεαματική αυτή βελτίωση σε συνδυασμό με την ανάκαμψη στην ΕΕ, αναμένεται να επιτρέψει στην Ελλάδα ανάπτυξη ίση και πιθανώς μεγαλύτερη του 2% φέτος.
Επίσης σημειώνουν ότι:
1.Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν 11% το α’ τρίμηνο, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις υπερτριπλασιάστηκαν το α’ τετράμηνο σε ετήσια βάση.
2.      Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 19,5% περίπου το α’ πεντάμηνο, ενώ οι εξαγωγές αγαθών κι υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές αυξήθηκαν 19% στο α’ τετράμηνο.
 3.      Ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε 3% τον Απρίλιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7% το α’ τετράμηνο σε ετήσια βάση.
4.      Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2017, διαμορφώνεται στις 255.900 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.
5.      Τον Απρίλιο 2017, κι έναντι του αντιστοίχου μήνα του 2016, ο αριθμός των ανέργων είχε μειωθεί κατά 93.000 και το ποσοστό ανεργίας είχε πέσει στο 21,7%.
 6.      Υπάρχει κατακόρυφη άνοδος του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από εγχώριους και ξένους παράγοντες για νέα επενδυτικά σχέδια, και στο α’ εξάμηνο είχαμε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων με τις συστάσεις να υπερβαίνουν κατά 2.259 τα ‘λουκέτα’.
 7.      Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα HR Trends Survey της Randstad Ελλάδος, το 71% των εργοδοτών προτίθεται να προχωρήσει το 2017 σε προσλήψεις, ενώ το 37% σκοπεύει να αυξήσει και τους μισθούς (Καθημ, 30-6-2017).
8.      Οι μεγάλες εταιρείες που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (Cosco, Trainose, Fraport, Lamda, Afantou, Cmec-ΔΕΗ, Tap, Astir Vouliagmeni κ.α.) καθώς και πολλές των εισηγμένων  εταιρειών στο Χρηματιστήριο έχουν ανακοινώσει πολυετή επενδυτικά προγράμματα που επιμεριζόμενα ανά έτος υπερβαίνουν τα 2,5 δις το 2017.
 9.      Ο τουρισμός προβλέπεται να προσελκύσει 30 εκατ. επισκέπτες, φέτος.
 10.  Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, οι εκροές καταθέσεων σταμάτησαν, η Moody’s αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ τα spreads υποχώρησαν στις 487 μονάδες βάσης, υποδηλώνοντας την ικανότητα της Ελλάδας να βγει στις αγορές ταχύτερα του αναμενόμενου.
Ο βραχυπρόθεσμος στόχος
Στόχος της κυβέρνησης προς ώρας είναι η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο χαμηλότερο από το 4,95% που είχε πετύχει για το αντίστοιχο ομόλογο η κυβέρνηση Σαμαρά, τον Απρίλιο του 2014, αντλώντας τότε 3 δισ. ευρώ.  Ωστόσο για την Αθήνα μια ενδεχόμενη έστω και μικρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων αλλά και ένα ποιοτικό μίγμα προσφορών θα ήταν ιδανικό. Ερώτημα είναι το πόσό και το κατά πόσο θα έφερνε φρέσκο χρήμα πέρα από την ενδεχόμενη κάλυψη των ομολόγων Σαμαρά.
Επίσης η προσοχή εστιάζεται στο εάν ο ελληνικός τίτλος θα μπορούσε  να υπερκαλυφθεί 3 με 3,5 φορές με προσφορές έως 7 δις. ευρώ  από «καλούς οίκους και επενδυτές».‘Έτσι θα ήταν δυνατό να συμπιεστεί προς τα κάτω το επιτόκιο του δανεισμού . Επίσης σημαντικό είναι να εξετάσει κανείς το τι  προμήθεια θα πληρώσει ο ΟΔΔΗΧ  στους ανάδοχους της έκδοσης ώστε αυτή να μην ξεφύγει σε υψηλά επίπεδα αλλά και το ρόλος των Ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Από ότι φαίνεται, πάντως, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν μεγάλη συμμετοχή καθώς δεν θέλουν να συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιο τους ελληνικά ομόλογα ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνει αν στην έκδοση του 5ετούς εμπλακεί ο ESM.
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.