ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στοιχήματα για το χρόνο εξόδου στις αγορές–Χαμηλώνει τόνους η κυβέρνηση

08:44 - 18 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Στοιχήματα για το χρόνο εξόδου στις αγορές–Χαμηλώνει τόνους η κυβέρνηση
Να κατεβάσει τους τόνους επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου από χτες σε σχέση με το χρονικό σημείο εξόδου στις αγορές. Η έξοδος της χώρας στις αγορές δεν προαναγγέλλεται, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ σημείωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, βλέπουμε τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων και σχεδιάζουμε, όχι με βάση τη φημολογία ή τα δημοσιεύματα ή τις πιέσεις που μπορεί να δεχόμαστε, αλλά με μοναδικό κριτήριο τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Σε δηλώσεις του στην Πάτρα, με αφορμή την παρουσία του σε σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Ελλάδας τη Δευτέρα, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η χώρα εισέρχεται σε νέα φάση δυναμικής ανάκαμψης.


Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το πρώτο βήμα επανόδου στις αγορές αλλά σταθμίζει τα γεγονότα. Πάντως όπως αναφέρουν και οι FT η συγκυρία για την έκδοση ομολόγου χαρακτηρίζεται από τραπεζικές πηγές που μίλησαν στην έγκριτη εφημερίδα εξαιρετικά θετική, καθώς «οι πιστωτικές αγορές αισθάνονται ακόμη πολύ υγιείς».

 

Στο φόντο αυτό κι εν αναμονή της συνεδρίασης της διοίκησης του ΔΝΤ για την έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους όλα είναι ανοικτά. Η προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την έξοδο, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Δηλαδή οι προσφορές για την έκδοση των ομολόγων να αποφέρουν ένα επιτόκιο κάτω από 4,95%, στο οποίο έφτασαν τα 5ετή ομόλογα της κυβέρνησης Σαμαρά.

 

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στον στενό κυβερνητικό κλοιό που ασχολείται με το θέμα με τον ΟΔΔΗΧ να είναι έτοιμος να «πατήσει» το κουμπί για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το ότι την Πέμπτη συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα αλλά και την Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους, συνεδριάζει την ίδια μέρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία η Ελλαδα καλείται να καταβάλει 3,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων.

 

Στη συνεδρίαση του Ταμείου κάποιοι εστιάζουν στις δυσκολίες του εγχειρήματος της εξόδου στις αγορές και κάποιοι στις προσπάθειες για να παραπέμψουν σε μια πιο γρήγορη πορεία εξόδου τις αγορές. Έστω κι αν η απόφαση βέβαια είναι προεξοφλημένη. Έτσι οι μεν θεωρούν ότι η κίνηση πρέπει να γίνει γρήγορα πριν τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει, να δείξει δείγματα γραφής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και να βγει στη συνέχεια έχοντας δώσει διαπιστευτήρια για τη γρήγορη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.