ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς το ΔΝΤ έβαλε φρένο στην έξοδο στις αγορές

09:03 - 19 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Πώς το ΔΝΤ έβαλε φρένο στην έξοδο στις αγορές
Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αυτή την εβδομάδα αναβλήθηκε εν μέρει λόγω ενός ανώτατου ορίου που έχει θέσει το ΔΝΤ στο μέγεθος του χρέους που μπορεί να έχει η χώρα. Αυτό δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος στο Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν συγκεκριμένα ότι το ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη μια νέα πιστωτική γραμμή προς την Αθήνα, έχει ορίσει ένα ανώτατο όριο στο ποσό του χρέους που μπορεί να έχει η Ελλάδα.

 

Αυτό το «ταβάνι» χρέους περιλαμβάνεται σε μια σειρά εγγράφων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ελληνικών αρχών και του ΔΝΤ, τα οποία καταρτίστηκαν πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Ταμείου την Πέμπτη. Στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνεται μια επιστολή που περιγράφει τις παραμέτρους της διάσωσης και τις δεσμεύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να λάβει η Αθήνα.

 

Το «ταβάνι» είναι τέτοιο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος μέχρι να αποπληρώσει ένα μέρους αυτού που ήδη έχει, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε θα αποπληρώσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τα ομόλογα που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Ωστόσο, ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι ακόμα και αφού η Ελλάδα ξεπληρώσει την ΕΚΤ, το συνολικό της χρέος θα παραμένει υπερβολικά υψηλό για την έκδοση νέων ομολόγων βάσει των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

 

Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις αναμένουν ωστόσο ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί γρήγορα και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές σύντομα.

 

Ένας τρόπος να παρακαμφθεί το «ταβάνι» χρέους του ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές χωρίς να αυξηθεί άμεσα το συνολικό της χρέος, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως swaps.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.