ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεσμεύεται από ένα «ταβάνι χρέους»

18:21 - 20 Ιουλ 2017 | Οικονομία
ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεσμεύεται από ένα «ταβάνι χρέους»
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, δεν άνοιξε τα χαρτιά του Ταμείου, ενόψει της σημερινή συνεδρίασης του Εκτελεστικού του Συμβουλίου για την Ελλάδα.

Ο κ. Μάρεϊ προανήγγειλε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα προχωρήσει στην έκδοση επίσημων ανακοινώσεων και, ως εκ τούτου, ο ίδιος δεν είχε -και τυπικά- τη δυνατότητα να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή εικασία για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεδρίασης.

Υπενθύμισε απλώς με νόημα πως όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ απαιτούν βιωσιμότητα του χρέους και έχουν ως στόχο «τη διασφάλιση της επιστροφής της χώρας, που εφαρμόζει το εκάστοτε πρόγραμμα, στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων».

 Υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα μας δεσμεύεται από ένα «ταβάνι χρέους», για το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ.

«Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να δηλώσουμε, απλά μόνο ότι υπάρχει ένα "ταβάνι χρέους", το οποίο ισχύει για την Ελλάδα. Βέβαια, οι χώρες έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται αυτές όπως επιθυμούν το χρέος τους» υπογράμμισε ο κ. Μάρεϊ.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει στοιχεία από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία θα εξεταστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και επανέλαβε τη γνωστή θέση του Ταμείου πως για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα απαιτείται το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, ήτοι στην ελάφρυνση χρέους και στις μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, δεν θέλησε να απαντήσει για το εάν η «επί της αρχής» έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα περιλαμβάνει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου οι Ευρωπαίοι πρέπει να οριστικοποιήσουν τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.