ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μπετόν αρμέ» για εργασιακά και φόρους το ΔΝΤ-Τι ζητεί από την Ελλάδα

11:42 - 21 Ιουλ 2017 | Οικονομία
«Μπετόν αρμέ» για εργασιακά και φόρους το ΔΝΤ-Τι ζητεί από την Ελλάδα
Τη γνωστή σκληρή για πολλούς συνταγή σε εργασιακά και αφορολόγητο επιμένει να προτείνει στην έκθεση του το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Αν και πολλές από τις προτάσεις του Ταμείου περιλαμβάνονται στα όσα ψήφισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ωστόσο οι γραμμές που συνέταξε η ομάδα του διεθνούς οργανισμού αποτελούν προανάκρουσμα για τα όσα έρχονται τους επόμενους μήνες.

Λιγότεροι φόροι και σε πιο πολλούς

 

Για το αφορολόγητο οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν με βεβαιότητα ότι η μείωση θα έρθει ένα έτος νωρίτερα, το 2019 προκειμένου να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

 

Παγίως το Ταμείο άλλωστε επιμένει ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού φορολογικού συστήματος, είναι ότι επιβάλλονται πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές πάνω σε μια πολύ περιορισμένη φορολογική βάση.

 

Μάλιστα τονίζει ότι μετά το 2022 ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, ώστε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις, να μειωθούν οι φόροι και να ενισχυθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

 

Για τον ΕΝΦΙΑ το Ταμείο ζητεί οι αντικειμενικές αξίες να εξισωθούν έως τον Δεκέμβριο με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Ωστόσο, για να μην μειωθούν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στους συντελεστές και τις κλίμακες του φόρου.

 

Για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων το Ταμείο ζητεί τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως η διενέργεια πλειστηριασμών να γίνονται με τους ίδιους όρους που γίνονται οι πλειστηριασμοί για οφειλές μεταξύ ιδιωτών (π.χ. στην εμπορική αξία).

 

Ανοικτή αγορά εργασίας

 

Για τα εργασιακά, το Ταμείο και η επικεφαλής του η Κρ. Λαγκάρντ ζήτησαν επανεξέταση των αλλαγών που έχουν γίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Επίσης, το Ταμείο ζητεί να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιμένοντας στο φιλελεύθερο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς εργασίας.

 

Αισιοδοξία Βελκουλέσκου

 

Την εκτίμηση, πάντως, πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα επιτευχθεί σύντομα εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

 

Η ίδια επανέλαβε ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, συμπληρώνοντας ότι μια στρατηγική μείωσης του χρέους που βασίζεται στη διατήρηση πρωτοφανών πρωτογενών πλεονασμάτων ή υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δεν είναι αξιόπιστη ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των προγραμματισμένων πολιτικών.

 

Σημείωσε παράλληλα πως η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να διευκολύνει την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές, επιτρέποντας την άρση των capital controls πριν από το τέλος του προγράμματος.

 

Αναφορικά με την αλλαγή που επέφερε στην «οροφή» του χρέους το ΔΝΤ, μεταθέτοντας ως σημείο αναφοράς το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έναντι του χρέους της γενικής κυβέρνησης, η κ. Βελκουλέσκου ξεκαθάρισε πως αυτό δεν έγινε μονομερώς, αλλά σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

 

«Συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές» είπε.

 

Ερωτηθείσα για το εάν η «κατ΄αρχήν» έγκριση θα έχει διορία, δηλαδή αν θα δοθεί προθεσμία στους Ευρωπαίους για να λάβουν τις αποφάσεις μείωσης του χρέους, είπε πως δεν αποφασίσθηκε κάτι τέτοιο, για να αποφευχθούν προσδοκίες που θα προκαλούσαν διαταραχές στις αγορές.

 

Για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 η ίδια «χαμήλωσε τον πήχη» στο 2,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος είναι 3,5% του ΑΕΠ, δείχνοντας πως το Ταμείο θεωρεί πως θα υπάρξει απόκλιση.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 21 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.