ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένεση ρευστότητας στις τοπικές κοινωνίες από ΕΕ με το προσφυγικό

13:28 - 27 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Ένεση ρευστότητας στις τοπικές κοινωνίες από ΕΕ με το προσφυγικό
Το πρόγραμμα ESTIA (Emergency Support to Integration & Accommodation), παρουσίασαν την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Παρών ήταν και ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα στις χώρες που δεν συμμορφώνονται, με τις αποφάσεις της Κομισιόν για το προσφυγικό, όπως η Πολωνία.

Το πρόγραμμα ESTIA έχει στόχο την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνία, με την βοήθεια της Κομισιόν, που χρηματοδοτεί προπληρωμένες κάρτες, αλλά και παροχή ενοικιαζόμενων δωματίων.

Το πρόγραμμα προβλέπει να δοθούν πάνω από 57 εκατ. ευρώ για κάρτες και 93 εκατ. ευρώ για ενοικίαση διαμερισμάτων. Έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες 30 χιλιάδων προσφύγων ώστε να φυγουν από καταυλισμούς και να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Ασφαλώς, αυτό σημαίνει πως τα χρήματα της ΕΕ προς τους πρόσφυγες θα μείνουν στη χώρα μας και θα ενισχύσουν οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης πρόκειται για μία έμμεση στήριξης προς τους δήμους της Ελλάδας, καθώς οι πολίτες τους διαχειρίστηκαν υποδειγματικά το προσφυγικό και έδωσαν το παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη μεριά του τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και πως μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι γι` αυτό.

Παρουσίασε, όμως και τα ποσά που έχει μέχρι τώρα προσφέρει η Κομισιόν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης:

«509 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω εθνικών προγραμμάτων και 261,8 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση», σημείωσε ο Έλληνας Επίτροπος για να προσθέσει πως πλέον η ροή των προσφύγων είναι πολύ περιορισμένη.

«Σήμερα οι αφίξεις είναι 40 την ημέρα από 7-10 χιλιάδες που ήταν. Κύριος λόγος γι` αυτό η συμφωνία με την Τουρκία. Ελπίζουμε να συνεχιστεί να τηρείται», τόνισε και πρόσθεσε:

«Όλοι πλέον  καταγράφονται. Όλοι προωθούνται. Ο ρυθμός μετεγκαταστάσεων έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ. Το προηγούμενο μήνα από την Ελλάδα 2000 άτομα μετεγκαταστάθηκαν, εκ των οποίων τα 370 ήταν παιδιά».

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύθηκε πως θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια προς τα νησιά μας, ώστε να υπάρξουν κλειστές υποδομές, ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

Γιώργος Αλεξάκης-Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.