ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan:Το 2019 βαραίνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

11:46 - 03 Αυγ 2017 | Οικονομία
JP Morgan:Το 2019 βαραίνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας
Στα 20 δισ. διαμορφώνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας έως το 2020 σύμφωνα με πρόσφατο report που εξέδωσε η JP Morgan.

Ειδικότερα το στο report χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το μεγαλύτερο βάρος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας πέφτει το 2019. Συγκεκριμένα η χώρα μας χρειάζεται περίπου 14 δισ. ευρώ το 2019 και 5 δισ. ευρώ το 2020, όπως υπογραμμίζει η αμερικανική τράπεζα και προκειμένου να επιτύχει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι έχει απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές και μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες. Εάν αποτύχει να το κάνει, τότε η JP Morgan προειδοποιεί πως αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε ένα τέταρτο μνημόνιο.

Επιπρόσθετα, εκτός από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές έως τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Τα 1,5 δισ. των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές θα προστεθούν στο ταμειακό υπόλοιπο, αυξάνοντας έτσι το σύνολο στα 10,5 δισ. Οποιαδήποτε έκδοση ομολόγων από τώρα μέχρι το 2018 θα προσθέσει περαιτέρω στο ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναγκών του 2019.

Σε ότι αφορά το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, σύμφωνα με υπολογισμούς  της JP Morgan, είναι περίπου 20 μ.β υψηλότερο από ότι θα έπρεπε μετά την έξοδο στις αγορές, οπότε διαβλέπει περιθώριο για μείωση από τα σημερινά επίπεδα το καλοκαίρι. Στον αντίποδα, στο τέλος του έτους αναμένει διεύρυνση του spread από τα σημερινά επίπεδα, καθώς τα spreads στην ευρωζώνη θα διευρυνθούν λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας, ενώ τα spreads της ευρωπεριφέρειας θα διευρυνθούν λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία και του tapering του QE της ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά, η προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE, γύρω στο τέλος του έτους με αρχές του α' τριμήνου του 2018, πιθανόν να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση αυτών των αυξανόμενων πιέσεων.

Τέλος, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο βελτιώνουν οριακά την βιωσιμότητα του χρέους. Τα πιο ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους του δημόσιο τομέα θα συζητηθούν πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος και θα περιλαμβάνουν ενδεχομένως μέτρα όπως επέκταση λήξεων, περίοδοι χάριτος για πληρωμές τόκων κ.λπ. για τη βελτίωση της βιωσιμότητας.

Όπως σημειώνεται, το ΔΝΤ επιμένει στην εκ των προτέρων ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και οι Ευρωπαίοι διατηρούν τη θέση τους για εκ των υστέρων ελάφρυνση του χρέους και υπό όρους. Πιο εποικοδομητικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσουν μετά τις γερμανικές εκλογές και τον ορισμό νέας κυβέρνησης, εκτιμάει η αμερικανική τράπεζα.

 

image282017

 

image333333

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.