ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλοκαιρινή προετοιμασία για 66 προαπαιτούμενα και σκέψεις ανασχηματισμού

13:13 - 05 Αυγ 2017 | Οικονομία
Καλοκαιρινή προετοιμασία για 66 προαπαιτούμενα και σκέψεις ανασχηματισμού
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση και έφερε μία σειρά από εξελίξεις που το Μαξίμου επιχείρησε να παρουσιάσει ως επιτυχίες. Ήρθε η έξοδος στις αγορές, οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη, αλλά και η χαλάρωση των capital controls. Ο χρόνος για... πανηγυρισμούς, όμως, επί της ουσίας έχει ήδη τελειώσει και εν μέσω καλοκαιριού ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του είναι υποχρεωμένοι να σκέφτονται την τρίτη αξιολόγηση και τα 66 προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Μεγάλο ερωτηματικό είναι αν αυτά θα υλοποιηθούν από το υπάρχον υπουργικό συμβούλιο ή αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα 66 από τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν για το κλείσιμο του 3ου μνημονίου. Θα πρέπει να έχει μπει σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα τόσο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όσο και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει δύσκολα προαπαιτούμενα, όπως τα ακόλουθα:

1. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας στο Δημόσιο.

2. Η υποβολή των νέων επιχειρηματικών σχεδίων για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥAΘ, θέμα για το οποίο υπάρχει συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

3. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

4. Η υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων που συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

5. Η υιοθέτηση όλων των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην ελληνική πλευρά μέσω της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

6. Η ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τα επιδόματα στέγασης, η προσαρμογή του τιμολογίου υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα της ΔΕΗ κ.λπ.

Επιπλέον τον Σεπτέμβριο θα φανεί αν η χώρα έχει επανέλθει ή όχι σε τροχιά ανάπτυξης -η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο-, ενώ τον ίδιο μήνα θα φανεί σε μεγάλο βαθμό και το κατά πόσο μπορεί να εκτελεστεί χωρίς αποκλίσεις ο φετινός προϋπολογισμός. Τον Σεπτέμβριο επίσης το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει άλλον ένα γύρο εξετάσεων απέναντι στους δανειστές προκειμένου να πείσει ότι διέθεσε με επιτυχία τα όσα κεφάλαια αντλήθηκαν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με ανασχηματισμό ή χωρίς;

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι παραπάνω ενέργειες και δράσεις, θα υλοποιηθούν από το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα ή αν ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές.

Στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη φημολογία για κόντρα Νίκου Παππά - Ευκλειδη Τσακαλώτου, που είναι πιθανό να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Είναι ασφαλώς σημαντικό να δούμε αν ο κ. Τσακαλώτος θα παραμείνει στη θέση του ΥΠΟΙΚ ή αν θα αποκτήσει νέο πόστο. Είναι ασφαλώς απίθανο να μείνει μακριά από την πρώτη γραμμή, καθώς είναι ιδιαίτερα ισχυρός και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα οι διαφωνίες του με τον Νίκο Παππά, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό, προκαλούν... πονοκέφαλο.

Μην ξεχνάμε πως έρχεται και η ΔΕΘ, γεγονός που αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του να φτιάξουν ένα αφήγημα για το μέλλον και φυσικά μέχρι το καλοκαίρι του 2018, που λήγει το πρόγραμμα.

Ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δήλωσε πάντως πως η Αθήνα προλαβαίνει να εκπληρώσει τα 113 προαπαιτούμενα που υπολείπονται έως τον Αύγουστο του 2018.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της πρώτης εξόδου της χώρας στις αγορές και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλες εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του προγράμματος, ενώ πρόθεση της είναι η χρηματοδότηση της χώρας να γίνεται εξολοκλήρου από τις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.

Επίσης, είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει πλέον να αποφασίσει τι θα πράξει, καθώς η εκκρεμής στάση του από το 2015 δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του, βάσει στοιχείων που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, για τη δυνατότητα υποστήριξης από την ελληνική οικονομία πλεονασμάτων 3,5% έως το 2021 και 2% έως το 2060.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:10 - 05 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.