ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις εκκρεμότητες του καλοκαιριού εστιάζει το EWG

10:40 - 04 Σεπ 2017 | Οικονομία
Στις εκκρεμότητες του καλοκαιριού εστιάζει το EWG
«Από κόσκινο» αναμένεται να περάσουν το ελληνικό πρόγραμμα τα μέλη του EWG καθώς το όργανο συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του αν. υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για να αποφανθεί για την εκταμίευσης της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ. «Κλειδί» πάντως για την εκταμίευση που μάλλον κρίνεται δύσκολη είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους στην αγορά αλλά και των συντάξεων που ωστόσο εκκρεμούν.

Στο φόντο αυτό, η συνάντηση την Τρίτη Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, έχει ιδιαίτερη σημασία εν όψει και της επικείμενης παρουσίας των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

 

Ουσιαστικά στην αρχή της παρουσίας τους στην Ελλάδα θα ασχοληθούν με την επόπτευση της διαδικασίας υλοποίησης των προαπαιτουμένων που στη δεύτερη αξιολόγηση δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει.

 

Στο επίκεντρο τόσο της συνεδρίασης του EWG αλλά και των τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να βρεθούν επίσης η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η επαναθεώρηση δαπανών στα υπουργεία, που θα πρέπει να φέρει εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν κοινωνικά επιδόματα (τέκνων κ.ά.) από 1.1.2018.

 

Πάντως σημεία αιχμής για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι τα εξής:

  • 29 Σεπτεμβρίου οπότε θα πρέπει να γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ (με τη συνδρομή του ΥΠΟΙΚ) η αποστολή του επόμενου πακέτου δημοσιονομικών στοιχείων. Ο λόγος για τη διαδικασία EDP που θα πιστοποιηθεί από την Eurostat το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και θα δείχνει αν θα ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι
  • 2 Οκτωβρίου πρέπει να γίνει (βάσει Συνταγματικής υποχρέωσης) και η κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή. Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα του μνημονίου για το 2018
  • Μέσα Οκτώβρη οπότε τοποθετείται και η επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης. Πάντως μία πρώτη έλευση των θεσμών στην Αθήνα δεν αποκλείεται να γίνει και πριν τις γερμανικές εκλογές, πιθανότατα αμέσως μετά τη ΔΕΘ ή το Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.