ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν αποκλείει νέα μέτρα και «υποβοηθούμενη έξοδο» το Υπ.Οικ

10:25 - 14 Σεπ 2017 | Οικονομία
Δεν αποκλείει νέα μέτρα και «υποβοηθούμενη έξοδο» το Υπ.Οικ
Μετά την βραχεία περιήγηση του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ στους ανθηρούς λειμώνες της επενδυτικής αιθρίας, όπου διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα είναι σε θέση επιχειρήσει αυτοδύναμη έξοδο το 2018 στις αγορές , το οικονομικό επιτελείο, προσγειώνει τις (όποιες) προσδοκίες στο έδαφος του ρεαλισμού.

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προϊδέασε για το ενδεχόμενο η έξοδος στις αγορές να μην είναι «καθαρή» και συνεπώς να χρειαστεί προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης- γεγονός που συνεπάγεται παράταση της εποπτείας-κάνοντας λόγο για μια ποικιλία επιλογών που είναι διαθέσιμες, στο διάστημα μεταξύ «καθαρής» εξόδου και προληπτικής γραμμής.

Η ίδια πηγή εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι για το 2017 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα υπερκαλυφθεί, οπότε θα δημιουργηθούν και φέτος οι προϋποθέσεις διανομής έκτακτου μερίσματος το οποίο όμως δεν θα έχει τη μορφή 13ηςσύνταξης.

Ήδη στις κυβερνητικές προτεραιότητες και φάνηκε αυτό από τις δηλώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ, παρατηρείται μια μεταστροφή από το ζήτημα των συνταξιούχων το οποίο κατά τον πρωθυπουργό μονοπώλησε τη δημόσια συζήτηση τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτή τη φορά το περίσσευμα, θα διατεθεί μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και σε αναπτυξιακά προγράμματα. Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν έως τα μέσα Νοεμβρίου και σε συνεννόηση αυτή τη φορά με τους θεσμούς.

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο να επιβληθούν και νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018. Όπως σημειώνουν, αν υπάρξουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό σε μια χρονιά κατά την οποία ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα «έκλεισε» στο 3,5% του ΑΕΠ, «η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα», φέροντας νωρίτερα στη Βουλή τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Την ίδια ώρα στα υπουργικά γραφεία της πλατείας Συντάγματος, δεν αποκλείουν επίσης την έκταση της αξιολόγησης και μέσα στο νέο έτος, μολονότι διακηρυγμένος κυβερνητικός στόχος, όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, είναι να ολοκληρωθεί στον συντομότερο δυνατό χρόνο, με ορόσημο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Το ζήτημα, όπως εμφατικά επισημαίνουν στο οικονομικό επιτελείο, είναι η Ελλάδα να «τρέξει» γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, ώστε το τραπέζι των συζητήσεων στην πλευρά της «να είναι καθαρό» και χωρίς ενοχλητικές εκκρεμότητες που θα δικαιολογούσαν την άσκηση νέων πιέσεων από την πλευρά των δανειστών, την ώρα μάλιστα που θα κρίνεται η τύχη του ελληνικού προγράμματος.

Είναι πρόδηλο ότι η στάση του ΔΝΤ προβληματίζει το Μαξίμου το οποίο σχολιάζει ότι «μπορούμε να τα αντέξουμε όλα, εκτός από την επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά του, μισό μέσα- μισό έξω»,  ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η σθεναρή άρνηση της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών μητροπόλεων θα φρενάρει τις απαιτήσεις του Ταμείου για νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. των Τραπεζών που θα προκαλούσε ολέθρια χρονοτριβή, την στιγμή μάλιστα που η χώρα θα ετοιμάζεται για αυτοδύναμη στροφή στις αγορές, έχοντας στο μεταξύ προλάβει να επιχειρήσει νέες διερευνητικές εξόδους.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, επίκεινται νέες παρεμβάσεις στη φορολογική νομοθεσία, καθώς στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές βρίσκονται ήδη η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, η οποία θα επιφέρει και ντόμινο επαναπροσδιορισμών στους φόρους των ακινήτων, το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, αλλά και η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να απολαμβάνουν χαμηλότερους συντελεστές για έναν ακόμη χρόνο.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.