ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Παράθυρο" ΔΝΤ για νέα μέτρα- Ζητά νέους ελέγχους στις τράπεζες

17:54 - 14 Σεπ 2017 | Οικονομία
"Παράθυρο" ΔΝΤ για νέα μέτρα- Ζητά νέους ελέγχους στις τράπεζες
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρυ Ράις, αλλά και πρόσθετων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.

Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, ωστόσο όπως συμβαίνει συχνά, «το πρόγραμμα εξελίσσεται» και οι καταστάσεις αλλάζουν.

 

"Οι παράμετροι, οι δεσμεύσεις και οι στόχοι το προγράμματος είναι σαφείς, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους, αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την υλοποίηση των μέτρων που είναι σε εξέλιξη", σχολίασε.

 

Όπως είπε τα κλιμάκια των Θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ενώ σύντομα αναμένεται να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα και η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τόνισε ότι μείζων στόχος του προγράμματος είναι η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

"Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούλιο, ζητήσαμε από τις αρχές να προχωρήσουν σε αξιολόγηση της ποιότητας των παγίων (Asset Quality Review) και stress tests (των τραπεζών) ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν τα απαραίτητα πάγια έως το τέλος του προγράμματος” και συμπλήρωσε ότι το asset quality review θα είναι σημαντικό στοιχείο της πρώτης αξιολόγησης (σ.σ. Η πρώτη αξιολόγηση του ΔΝΤ έχει ανακοινωθεί ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018).

 

Πρόσθεσε επίσης πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ελάφρυνση του χρέους και υπενθύμισε τη βασική θέση του ΔΝΤ για τα δύο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους.

 

Τέλος, σε ερώτηση για τη στάση αναμονής που κρατάει το ΔΝΤ, το οποίο είναι συνεχώς με το ένα πόδι εντός κι εκτός από το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που μοιάζει με «παιχνίδι απέναντι στην Ελλάδα», ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε πως το ΔΝΤ αντιμετωπίζει την Ελλάδα με απόλυτη σοβαρότητα και απόδειξη αποτελεί η στήριξη που της προσφέρει και συγκεκριμένα η ελάφρυνση του χρέους με στόχο τη βιωσιμότητά του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.