ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός: Στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,57%-Ολόκληρο το προσχέδιο

15:45 - 02 Οκτ 2017 | Οικονομία
Προϋπολογισμός: Στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,57%-Ολόκληρο το προσχέδιο
Πρωτογενές αποτέλεσμα που θα φτάσει το 3,57% του ΑΕΠ (6.671 εκατ. ευρώ) προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημειώνει πως "η σημαντική υπέρβαση των στόχων που επιτεύχθηκε κατά τα δύο προηγούμενα έτη, αλλά και εκείνη που αναμένεται για το τρέχον έτος (πλεόνασμα 2,21% έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ), έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας στα ελληνικά δημόσια οικονομικά και δημιουργούν στέρεες βάσεις για την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων με τρόπο διατηρήσιμο.

Για το 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,57% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι συμβατό με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής".

Ακόμα, στο εισαγωγικό σημείωμα του προϋπολογισμου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης αναφέρουν πως "η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή των ετών 2015-2018 συνοδεύτηκε από τη σταδιακή ενίσχυση της προστασίας των οικονομικά ευάλωτων στρωμάτων με την πλήρη ανάπτυξη εργαλείων όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αλλά και παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας, που για το έτος 2018 θα χρηματοδοτηθούν πλήρως από τις εξοικονομήσεις που προκύπτουν από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών.

Στα έτη που ακολουθούν, οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων".

* Ολόκληρο το προσχέδιο στο Συνοδευτικό Υλικό.

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.