ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιτσιλής: Εντατικότερη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας κατά του business drain

10:36 - 03 Οκτ 2017 | Οικονομία
Πιτσιλής: Εντατικότερη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας κατά του business drain
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, προωθεί και εντείνει την συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές προκειμένου να σταματήσει business drain των ελληνικών επιχειρήσεων προς την Βουλγαρία.

Ειδικότερα, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους και ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ υπογράμμισε ότι «πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εταιρειών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες, που παρέχουν από την Ελλάδα».

Παράλληλα συνέχισε λέγοντας ότι «Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ». 

Ο κ. Πιτσιλής στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του το  δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες συναντήσεις προγραμματίζονται και με τις Αρχές άλλων γειτονικών χωρών.

Στο θέμα της απώλειας εσόδων, όπως το λαθρεμπόριο, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι «έγινε παραλαβή 5 μηχανημάτων Χ rays, εκ των οποίων τα τέσσερα πρόκειται να εγκατασταθούν μέχρι το τέλος του έτους στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κακαβιά, στους Κήπους, στους Ευζώνους και στο Α’ Θεσσαλονίκης. Η ΑΑΔΕ εξασφάλισε την χρηματοδότηση για επιπλέον 12 μηχανήματα για την ενίσχυση των τελωνείων. Επίσης δίνεται προτεραιότητα στη στελέχωση της συνοριογραμμής του Βορρά, ενώ συνεχίζουν την ήδη πολύ επιτυχημένη δουλειά τους τα μεικτά κλιμάκια στον Προμαχώνα και το Ορμένιο».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:47 - 03 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.