ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΚΤ ζητά προβλέψεις για το 100% των κόκκινων δανείων

16:18 - 03 Οκτ 2017 | Οικονομία
Η ΕΚΤ ζητά προβλέψεις για το 100% των κόκκινων δανείων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να προβλέψουν για την κάλυψη του 100% των NPLs τους στα επόμενα χρόνια, κάτι που δύναται να πλήξει περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζές τους έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Σύμφωνα με προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το Reuters, στα σχέδια της ΕΚΤ είναι να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να εξοικονομήσουν αρκετό ρευστό για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης «κουβαλούν» περίπου 1 τρισ. ευρώ επισφαλούς χρέους, που δεν τους επιτρέπει να χορηγήσουν δάνεια και συμπιέζει τους ισολογισμούς τους. Η ΕΚΤ προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναγκάσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ή NPEs, που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης.

Από την 1η Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες διορία δύο χρόνια να καλύψουν το 100% της αξίας του μη εξασφαλισμένου κακού χρέους και επτά χρόνια για το 100% της αξίας του εξασφαλισμένου κακού χρέους, όπως αναφέρεται στο Reuters.

«Η εφαρμογή μιας "ασπίδας ασφαλείας" δεν πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες, από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%» σημειώνεται στο draft, διευκρινίζοντας ότι «για το σκέλος των εξασφαλισμένων κακών δανείων, οι τράπεζες θα πρέπει να σχεδιάσουν μια γραμμική πορεία για το χτίσιμο των προβλέψεων στο 100% σε ένα διάστημα επτά ετών».

Σημειώνεται ότι σε όλη την ευρωζώνη, οι τράπεζες έχουν αφήσει στην άκρη αρκετά χρήματα για να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων στο πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι νέοι κανονισμοί μπορεί να πλήξουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζές τους έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Στο κείμενο, η ΕΚΤ σημειώνει πως ενώ οι κανονισμοί δεν είναι δεσμευτικοί, οι τράπεζες θα κληθούν να εξηγήσουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις και θα πρέπει να αναφέρουν τον βαθμό συμμόρφωσής τους στους επόπτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.