ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαισιόδοξα τα 6/10 ελληνικά νοικοκυριά- «Χάσμα» με την υπόλοιπη ευρωζώνη

08:00 - 04 Οκτ 2017 | Οικονομία
Απαισιόδοξα τα 6/10 ελληνικά νοικοκυριά- «Χάσμα» με την υπόλοιπη ευρωζώνη
Παρά την κάποια βελτίωση που παρουσίασε το οικονομικό κλίμα της χώρας, σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που είδαν την Τρίτη το φως της δημοσιότητας, οι ελληνικές… επιδόσεις απέχουν ακόμα έτη φωτός από τις αντίστοιχες της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 60% των ελληνικών νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και μόλις το 3-4% προσμένει μικρή βελτίωση. Οι προβλέψεις δε των καταναλωτών όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους για τους επόμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό δείκτη να φτάνει τις -44,6 μονάδες (από -55,8 τον Ιούλιο). Ωστόσο, το χάσμα με την Ε.Ε. και την ευρωζώνη, όπου ο ίδιος δείκτης «έκλεισε» σε +1 και -0,5 μονάδα, αντίστοιχα, είναι αγεφύρωτο.

Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο επίσης, πως η Ελλάδα διατηρεί το «αρνητικό ρεκόρ» του χαμηλότερου δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από -61,5 τον Ιούλιο) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι αυτό, τη στιγμή που η δεύτερη χειρότερη επίδοση, αυτή της Βουλγαρίας, διαμορφώνεται στις -23 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από -25,2 τον Ιούλιο. Ακολουθούν οι Κροατία (-18 από -15,9), Ρουμανία (-15 έναντι -17) κ.λπ.

Ειδικότερα, στα του οίκου μας… ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε τον Σεπτέμβριο στις 100,6 μονάδες (από 98,2 τον Ιούλιο και 99 τον Αύγουστο). Βελτίωση καταγράφεται στις κατασκευές και στη βιομηχανία, όμως οι προσδοκίες σε λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες δεν μεταβάλλονται σημαντικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.