ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμα ΕΕ,ΑΔΜΗΕ και δικαστικές αποφάσεις έφαγαν τον κουμπαρά-ανάγκης του 2017

08:11 - 04 Οκτ 2017 | Οικονομία
Πρόστιμα ΕΕ,ΑΔΜΗΕ και δικαστικές αποφάσεις έφαγαν τον κουμπαρά-ανάγκης του 2017
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το πού πήγαν τα χρήματα από το αποθεματικό του κρατικού ταμείου το 2017 έδωσε το Προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τα φαινόμενα κακοδιοίκησης φαίνεται ότι κοστίζουν να λάβει κανείς υπόψιν ότι τα πρόστιμα από παράνομες ενισχύσεις σε αγρότες, τη λειτουργία παράνομων ΧΥΤΑ, η επιχορήγηση συγκοινωνιών, αλλά και ατασθαλίες σε έργα ΕΣΠΑ ανάγκασαν το κράτος να δαπανήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, περίπου 400 εκ..

Έτσι όπως αναφέρεται στο 2017 είχαν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 1,0 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών δαπανών. Από τις πιστώσεις αυτές έχουν ήδη κατανεμηθεί 612 εκατ. ευρώ, κυρίως για:

•             την ενίσχυση με ποσό ύψους 220 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μέρους της συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο,

•             την κάλυψη δαπανών σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων,

•             τις επιχορηγήσεις σε συγκοινωνιακούς φορείς,

•             τις επιστροφές στην ΕΕ από ανεκτέλεστα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, λόγω μη επιλέξιμων δαπανών, διορθώσεων, ανακτήσεων κλπ. και

•             την καταβολή περιβαλλοντικών προστίμων που επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω μη συμμόρφωσης του Ελληνικού Δημοσίου για τη δημιουργία σχετικών υ-ποδομών για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και τα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Το ίδιο ποσό του ενός 1 δισεκ. πάντως προβλέπεται να βάλει στην άκρη για έκτακτες περιπτώσεις το δημόσιο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.