ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γραφείο Προϋπολογισμού: Τρέξτε την αξιολόγηση-Υπάρχει κίνδυνος... εκτροπής-Αστερίσκοι στην ανάπτυξη

18:15 - 04 Οκτ 2017 | Οικονομία
Γραφείο Προϋπολογισμού: Τρέξτε την αξιολόγηση-Υπάρχει κίνδυνος... εκτροπής-Αστερίσκοι στην ανάπτυξη
Οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης του κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα, στην επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, ήταν γεμάτες ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Λιαργκόβας εκτίμησε πως ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι μάλλον... αισιόδοξος, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση να κλείσει έγκαιρα την αξιολόγηση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει, όπως είπε, "κίνδυνος εκτροπής".

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για ανάπτυξη ο κ. Λιαργκόβας είπε:

«Για να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% το 2017, θα πρέπει στο υπολειπόμενο διάστημα – δηλαδή στο τελευταίο εξάμηνο - να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 3 – 3,1%. Αν δεν είναι 3% δεν θα πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

Εκτιμώ ότι αυτό το τρίτο τρίμηνο που έχει και τους θερινούς μήνες ο ρυθμός θα είναι πιο μεγάλος από ότι το τελευταίο τρίμηνο που συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις πολιτών και έχουμε φορολογική αφαίμαξη».

Αναφορικά δε με την αξιολόγηση είπε «όντως, η τρίτη  αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα και αν είναι δυνατόν να κλείσει εντός του μήνα. Εως το τέλος Οκτωβρίου σύμφωνα με τον σχεδιασμό» για να συμπληρώσει: «Αν πάει μέχρι το τέλος του έτους θα είναι αναθεώρηση σχεδιασμού. Αν πάει και μετά το τέλος του έτους τότε χτυπάνε όχι απλά καμπανάκια αλλά θα είναι εκτροπή και θα έχουμε πολύ πιο δυσμενείς εξελίξεις. Άρα η κόκκινη γραμμή είναι το τέλος του έτους».

Τέλος, ο κ. Λιαργκόβας υποστήριξε πως αν το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράσει τους στόχους του μνημονίου, τότε για την διανομή του θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους Θεσμούς.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:33 - 04 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.