ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Αναζητεί πολιτικά όπλα στο υπερπλεόνασμα και την πληρωμή χρεών

08:08 - 05 Οκτ 2017 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Αναζητεί πολιτικά όπλα στο υπερπλεόνασμα και την πληρωμή χρεών
Την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος των 800 εκατομ. και τη στήριξη των αδύναμων προτάσσει η κυβέρνηση εν όψει της πολιτικού σφυροκοπήματος που θα έχει τους επόμενους μήνες με αιχμή την οικονομική της πολιτική.

Με αυτά τα όπλα στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου να χτίσει «αφήγημα» και να ανοίξει διαύλους με την κοινωνία που βλέπει την υπερφορλόγηση να της ροκανίζει τα εισοδήματα και το όνειρο για σταθερή εργασία να περιορίζεται στη δημιουργία θέσεων μερικής απασχόλησης.

Έτσι σύμφωνα με το Προσχέδιο του προϋπολογισμού το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που ξεκίνησε το 2016 σε 30 δήμους της χώρας κι επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα από τον Φεβρουάριο του 2017 αναμένεται να ωφελήσει 750.000 άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού.

Παράλληλα η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών,  εξετάζει να αξιοποιήσει το περίσσευμα από τον υπερακοντισμό του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος σε δράσεις κοινωνικής προστασίας, μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες και αναπτυξιακές δράσεις. Φέτος προτάσσεται αυτό το μίγμα σε αντίθεση με πέρυσι όπου δόθηκε έμφαση στους συνταξιούχους ώστε να δοθεί ένα μήνυμα σε δυναμικά κοινωνικά στρώματα. Ειδικά στο θέμα των εξοφλήσεων των ληξιπρόθεσμων η κυβέρνηση ποντάρει πολλά ώστε να στείλει ένα θετικό μήνυμα στην αγορά.

Συνολικά, όπως αναφέρεται στο Προσχέδιο, ως και τον Σεπτέμβριο του 2017 έχουν μεταφερθεί πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των Υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ύψους περίπου 3.719 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών φόρων έχει διατεθεί ρευστότητα ύψους 550 εκατ. ευρώ, ενώ για την εκκαθάριση και εξόφληση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έχουν διατεθεί 445 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο καταγράφεται δυσκολία λόγω διοικητικών στρεβλώσεων στην ολοκλήρωση της αποπληρωμής στους δικαιούχους κάτι που αποτελεί άλλωστε και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση και της νέας υποδόσης που εκκρεμεί.

Γιώργος Αλεξάκης

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.