ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ληξιπρόθεσμα βαρόμετρο για την κυβέρνηση και την αξιολόγηση

09:07 - 05 Οκτ 2017 | Οικονομία
Τα ληξιπρόθεσμα βαρόμετρο για την κυβέρνηση και την αξιολόγηση
Σε κρίσιμο στοίχημα που αφορά την πολιτικής της πορεία αλλά και την εξέλιξη της αξιολόγησης εξελίσσεται για την κυβέρνηση το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες. Ήδη οι οφειλές του κράτους έχουν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο αντίστοιχο του τέλους του 2015.

Το όλο θέμα μάλιστα είναι στο μικροσκόπιο των θεσμών που συνδέουν τις εκταμιεύσεις των υποδόσεων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση με το ρυθμό πληρωμών των οφειλών του κράτους στην πραγματική οικονομία.

Καταληκτική ημερομηνία για τους θεσμούς για την τήρηση των χρονικών δεσμεύσεων για τις αποπληρωμές είναι το τέλος Οκτωβρίου. Τότε οι εταίροι θα εξετάσουν αν έχουν μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ τα χρέη προς ιδιώτες μέσω της δόσης των 800 εκατ. ευρώ του Ιουλίου και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού. Διαφορετικά δε θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση άλλων 800 εκ που είναι διαθέσιμα για τη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου κάτι που θα σημάνει και την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο ήδη καταγράφεται μια συνολική καθυστέρηση που έχει απόνερα στην έναρξη της τρίτης αξιολόγησης που βάσει του αρχικού σεναρίου θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει.  Δεν είναι τυχαίο ότι ο  συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας , μιλώντας χτες  στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής κι αναφερόμενος στις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις είπε ότι δημιουργούν περαιτέρω αύξηση της αβεβαιότητας στην οικονομία, σημειώνοντας ότι το 2010 η μέση διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν  ενάμιση μήνα, το 2011 τρεις, το 2012 και το 2013 ανήλθε σε  4μιση μήνες, το 2014 εκτινάχθηκε στους 9,7 μήνες  και τελευταία κυμάνθηκε περί τους 8 μήνες.

Στο μεταξύ αύξηση κατά 10% ( δηλαδή επιπλέον 588 εκατ. ευρώ) μέσα σε έναν μόλις μήνα παρουσίασαν τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες.  Τον Αύγουστο τα «φέσια» εκτινάχθηκαν στα 6 δισ. ευρώ από τα 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Σε αυτά μάλιστα δεν συνυπολογίζονται οι συντάξεις και τα εφάπαξ που δεν εκδίδονται κρατώντας χιλιάδες συνταξιούχους στην αναμονή και στις ουρές.

Πάντως οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου παρουσίασαν έκρηξη από 1,524 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο αντέδρασε ακαριαία. Τον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ επέστρεψε σε φυσικά και νομικά πρόσωπα 1,6 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.