ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε Τραμπ και Κομισιόν η αναζήτηση «συμμαχιών» εν όψει αξιολόγησης

09:10 - 10 Οκτ 2017 | Οικονομία
Σε Τραμπ και Κομισιόν η αναζήτηση «συμμαχιών» εν όψει αξιολόγησης
Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για την επιστροφή των θεσμών καθώς στις 17- 18 Οκτωβρίου αναμένεται η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στις 23 του μήνα.

Ωστόσο η πρώτη φθινοπωρινή εμφάνιση των θεσμών αναμένεται να έχει το χαρακτήρα της επισκόπησης των εκκρεμοτήτων και του καθορισμού χρονοδιαγραμμάτων. Σημειώνεται,  ότι δεν έχει «κλείσει» παρά μόνο το 20% των 95 προαπαιτούμενων, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο είναι εύκολη η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που επιθυμεί η Ελληνική πλευρά.

Μηνύματα των αγορών

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «υπάρχει η αίσθηση πως πρέπει να κλείσει» η αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να εκφράσει βεβαιότητα. Πάντως σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο Reporter.gr συνομιλητές των θεσμών το κλίμα έναντι της Ελληνικής πλευράς είναι άκρως θετικό. 

Αναγνωρίζουν τα βήματα που έχουν γίνει και τονίζουν ότι γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει ώθηση στην κυβέρνηση ώστε τον Αύγουστο του 2018 να κλείσει το κεφάλαιο των μνημονίων με την εικόνα που υπήρχε μέχρι τώρα. Σημειώνουν, ότι η δυσκολία έγκειται στη στάση του ΔΝΤ αλλά τονίζουν ότι εφόσον η Ελληνική πλευρά συνεχίσει στο δρόμο τν μεταρρυθμίσεων οι Ευρωπαίοι δε θα ρισκάρουν έναν εκτροχιασμό της όλης προσπάθειας στο παρά πέντε της ολοκλήρωσής της.

Το ΔΝΤ και το ταξίδι Τσίπρα

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ αναμένεται και πάλι να δείξει το σκληρό του πρόσωπο στην  έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που θα δοθεί τα επόμενα 24ωρα στην δημοσιότητα. Εκεί εκτιμάται ότι θα προβλέπει 2,6% του ΑΕΠ για το πλεόνασμα του 2018, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2% του ΑΕΠ ( 4,1 δισ.), πλην όμως υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%. 

Αυτό αφήνει ανοικτό την πρόωρη εφαρμογή ψηφισμένων μέτρων το επόμενο έτος. Πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η απόκλιση θα καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2017 θα κλείσει με υπερκάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 2,2% ή και παραπάνω , ενώ το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά η πρόβλεψη για 3,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ όπου μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ μ. Πενς. Ουσιαστικά με αυτές τις επαφές στην αμερικανική διοίκηση μαζί με τη θετική στάση της Ευρ. Επιτροπής η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βρει αντίβαρα στις πιέσεις του Ταμείου.

Τα αγκάθια

Εν όψει έλευσης των θεσμών δύο είναι τα βασικά ζητήματα που φέρνουν πονοκέφαλο στην Ελληνική πλευρά. Το ένα είναι το δημοσιονομικό όπου θα υπάρξει αναλυτική διερεύνηση από του θεσμούς για το κατά πόσο τα πλεονάσματα βασίζονται σε συγκυριακά μέτρα (υπερπλεονάσματα του ΕΦΚΑ). Παράλληλα το θέμα των κόκκινων δανείων συνολικά είναι ίσως και το πλέον δύσκολο. 

Ήδη στον Εξωδικαστικό καταγράφονται δυσκολίες εφαρμογής , αλλά και καθυστερήσεις στις τράπεζες για εκποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι εκεί είναι επικεντρώνεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή κεφάλαια, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν κι αντιδράσεις από εγχώριους παράγοντες κάτι που αναμένεται να τεθεί στη διαπραγμάτευση.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.