ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Τα πλεονάσματα φρενάρουν την ανάπτυξη

08:10 - 11 Οκτ 2017 | Οικονομία
«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Τα πλεονάσματα φρενάρουν την ανάπτυξη
Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ενόψει της Ετήσιας Συνόδου του, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι εκτιμήσεις του Ταμείου για ανάπτυξη το 2017 και το 2018 είναι αντίστοιχες με αυτές που θέτονται ως στόχοι στο προσχέδιου του Προϋπολογισμού που κατέθεσαν πρόσφατα στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν χαρίζεται ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στην Κομισιόν, καθώς υπογραμμίζει με έμφαση το γεγονός ότι μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη θα αρχίσει και πάλι να… κατρακυλά.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 1,8% το 2017 και 2,6% για το 2018. Ως εδώ, καλά. Σε βάθος χρόνου, όμως;

Το ΔΝΤ έχει την άποψη πως η ανάπτυξη θα πέφτει όσο περνούν τα χρόνια και τα πλεονάσματα που θα κυνηγάει η Ελλάδα θα παραμένουν υψηλά.

Για παράδειγμα θεωρεί πως το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1% ετησίως. Κι αυτό γιατί θεωρεί χαμηλή τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα (3,5 του ΑΕΠ) για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Ταμείο δεν βλέπει την πορεία της ανάπτυξης να είναι ανάλογη με αυτή της ανεργίας. Δηλαδή, σημειώνει πως παρότι η ανάπτυξη βελτιώνεται, η ανεργία δεν σημειώνει την αναμενόμενη μείωση.

Έτσι, για φέτος, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22,3% παρά το γεγονός ότι για το τελευταίο τρίμηνο του έτους προβλέπεται ανάπτυξη της τάξεως του 3,7% ενώ για το 2018 η ανεργία εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 20,7% όταν η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη κάτω από το 20%.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.