ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταρρυθμίσεις και αναθεώρηση στόχων για πλεονάσματα στο «μενού» του ΔΝΤ

07:11 - 13 Οκτ 2017 | Οικονομία
Μεταρρυθμίσεις και αναθεώρηση στόχων για πλεονάσματα στο «μενού» του ΔΝΤ
Επανάληψη του σεναρίου που έχει ξαναπαιχτεί τα τελευταία χρόνια στις φθινοπωρινές συνόδους του ΔΝΤ αναμένεται να υπάρξει και στη φετινή σύναξη στην Ουάσιγκτον των μελών του ΔΝΤ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Ταμείο θα εκφράσει τις ενστάσεις για το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, θα αμφισβητήσει το δημοσιονομικό σενάριο που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους, θα επιμείνει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης τους χρέους και θα ζητήσει επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων.

Απότοκο αυτών των αντιρρήσεων είναι η πυροδότηση σεναρίων νέων μέτρων για το 2018 καθώς σύμφωνα με το Ταμείο οι στόχοι που Αθήνα και οι Βρυξέλλες έχουν θέσει δεν μπορεί να επιτευχθούν χωρίς παρεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι και πέρυσι το ΔΝΤ είχε σημειώσει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% το 2018 χρειάζονται μέτρα που αντιστοιχούσαν 4,5% -5% του ΑΕΠ, την ώρα που η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν για 3% του ΑΕΠ, ή 5,4 δισ. ευρώ. Τελικά ο υπήρξε ένας συμβιβασμός στο 4% με την προώθηση περικοπών σε συντάξεις, αφορολόγητα όρια, επιδόματα, φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις.

Πάντως για να «ξορκίσει» το κακό λίγο πριν τη συνάντησή της με το οικονομικό επιτελείο η  Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε χτες να πει ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα για τον επόμενο χρόνο. «Δεν ζητάμε νέα μέτρα για την Ελλάδα» τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επίσημης εκτίμησης του Ταμείου ότι η Ελλάδα θα πετύχει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ. Δηλαδή, χαμηλότερο στόχο κατά 2,3 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που ισχύει με βάση το μνημόνιο και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Ουσιαστικά η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι θηριώδης και προαπαιτούμενο για την υλοποίησή του είναι είτε οι σκληρές μεταρρυθμίσεις και η προώθηση περικοπών είτε η λήψη μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους. Κάτι που όμως για το Βερολίνο, ειδικά μετά και τις εκλογές είναι «κόκκινο» πανί. Πάντως όλα θα κριθούν από την πορεία υλοποίησης τόσο του φετινού όσο και του επόμενου προϋπολογισμού με την Ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα Ταμείο θα βγει «φάουλ» στις προβλέψεις του.

Σε αυτό το κλίμα η Αθήνα αναμένεται να διακριβώσει προθέσεις στη συνάντηση που θα έχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης με την επικεφαλής του Ταμείου και τον Πολ Τόμσεν. Ενόψει της επιστροφής των θεσμών στις 23/10 οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα δουν το κατά πόσο η Ουάσιγκτον θα επιμείνει σε πρόωρη εφαρμογή ψηφισμένων μέτρων, που όμως είχαν συμφωνηθεί να ισχύσουν το 2019 και αφορούν στην περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν και επισημάνσεις για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε στην έκθεση που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιούλιο το ΔΝΤ προβλέπεται ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Στο φόντο αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση της Credit Suisse τόνισε ότι «ο σημαντικότερος και πιο άμεσος κίνδυνος είναι η τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος». Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι «κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα τροφοδοτούσε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας» την ώρα μάλιστα που καταγράφεται μια πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων με αποκλιμάκωση των επιτοκίων «στα επίπεδα του τέλους του 2009».

Γιώργος Αλεξάκης

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.