ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Σταδιακά επιτεύξιμος ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό

20:01 - 15 Οκτ 2017 | Οικονομία
Ντράγκι: Σταδιακά επιτεύξιμος ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό
Ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη σταδιακά θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, από την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνθήκες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, ο πληθωρισμός σταδιακά θα βρεθεί σε ένα βιώσιμο μονοπάτι και πιο κοντά στον στόχο μας. Αλλά μαζί με την αισιοδοξία χρειαζόμαστε και υπομονή γιατί αυτό θα πάρει χρόνο» δήλωσε.

Η ομιλία Ντράγκι έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 26 Οκτωβρίου, κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για το πώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά το 2017.

Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η ΕΚΤ θα αποφασίσει να μειώσει τον όγκο αγορών, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ.

Μια επιλογή που εξετάζεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Πίτερ Πράετ, είναι να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση στις μηνιαίες αγορές, ως αντάλλαγμα για μακρύτερη διάρκεια του προγράμματος.

Η ονομαστική αύξηση των μισθών είναι ο βασικός παράγοντας που συγκρατεί τις πιέσεις στις τιμές καταναλωτή, πρόσθεσε ο Ντράγκι. «Επομένως πρέπει να επιμείνουμε στη διευκόλυνση νομισματική πολιτική» τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.