ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκια» Βρυξελλών για το κοινωνικό μέρισμα-Να δοθεί στα ληξιπρόθεσμα

07:55 - 18 Οκτ 2017 | Οικονομία
«Καμπανάκια» Βρυξελλών για το κοινωνικό μέρισμα-Να δοθεί στα ληξιπρόθεσμα
Με αφορμή την ανακοίνωση της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Ελλάδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φρόντισαν να στείλουν και ένα μήνυμα σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σκοπεύει να μοιράσει η ελληνική κυβέρνηση.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Οι Βρυξέλλες δεν είναι «θερμές» στη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση. Δεν αρνούνται να το συζητήσουν, αλλά ξεκαθαρίζουν από νωρίς τη θέση τους, έχοντας ασφαλώς ενημερωθεί για τις σχετικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού επιτελείου.

Θέλουν να γίνει διάλογος για το θέμα και τονίζουν πως σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση, θα πρέπει να ληφθεί μετά από συνεννόηση.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια.

Γιατί όμως αντιδρούν οι θεσμοί;            

Το ζήτημα που θέτουν οι θεσμοί για το κοινωνικό μέρισμα έχει να κάνει με το γεγονός πως προτιμούν τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Για παράδειγμα, προτιμούν το όποιο πλεόνασμα να δοθεί για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής των θεσμών ξεκινούν τις διαβουλεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας, ενώ αν όλα πάνε καλά θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, αν και είναι κοινό… μυστικό πως κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο και το deadline του Φεβρουαρίου μοιάζει στην παρούσα φάση με τον πιο ρεαλιστικό στόχο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:03 - 18 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.