ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρι θεσμών - κυβέρνησης για το υπερπλεόνασμα

10:16 - 21 Οκτ 2017 | Οικονομία
Παζάρι θεσμών - κυβέρνησης για το υπερπλεόνασμα
Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα τεθεί στη διαπραγμάτευση που ξεκινά τη Δευτέρα είναι και αυτό της διανομής του υπερπλεονάσματος του φετινού προϋπολογισμού. Οι θεσμοί δε φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν μονομερείς ενέργειες και ήδη έχουν στείλει τα σχετικά μηνύματα για τις στοχεύσεις που θα πρέπει να έχει η όποια κίνηση διανομής των υπερβάσεων από τους στόχους που έχουν τεθεί για φέτος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σημειώνεται ότι φέτος ο στόχος είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και οι όποιες υπερβάσεις εκτιμάται στην πλευρά των θεσμών ότι θα πρέπει να πάνε στοχευμένα στην ανάπτυξη και στην έκδοση συντάξεων κι όχι σε επιδοματικού χαρακτήρα κινήσεις με τη μορφή του έκτακτου βοηθήματος των 1.000 ευρώ .

Πάντως ο  Πρωθυπουργός σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» χτες σημείωσε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων, «θα δοθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες». Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες κορυφαίο ςπαράγων του υπ, Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε σημειώσει ότι το υπερπλεόνασμα «δεν θα διατεθεί την φορά αυτή για τις συντάξεις, γιατί το συμφωνήσαμε αυτό. Το μισό ποσό θα δοθεί για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και για άλλες κοινωνικές δαπάνες, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως προβλέπει η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς».

Είναι ξεκάθαρο ότι το υπ. Οικονομικών γνωρίζει ότι η τρόικα επιδιώκει αν αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα τα οποία φτάνουν τα 6,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Αυγούστου), να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν και να ετοιμαστεί ο κουμπαράς για το μαξιλάρι ρευστότητας εν όψει εξόδου στις αγορές. Πρόκειται για κινήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως αναφέρουν οι θεσμοί, που θα έχει έντονο αποτύπωμα τόσο στην εικόνα της χώρας προς τα έξω αλλά και στην πραγματική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί επιδιώκουν να είναι στοχευμένες οι δράσεις, ακόμα και αυτές που θα έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, πχ στήριξη των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή του ΕΚΑΣ. Έτσι θα φαίνεται ότι το πρόγραμμα αφενός λαμβάνει υπόψιν τους κοινωνικά ασθενέστερους (σε αντίθεση με πέρυσι που κάποιοι περισσότερο «πλούσιοι» έλαβαν την ενίσχυση) αλλά και την πραγματική οικονομία που στενάζει. Κι εδώ μάλλον υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την Ελληνική πλευρά, που βέβαια έχει μέσα από τη διανομή συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις.

Γιώργος Αλεξάκης 

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.