ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δώστε ρευστότητα στην αγορά λένε οι "θεσμοί" σήμερα στο Χίλτον

08:50 - 23 Οκτ 2017 | Οικονομία
Δώστε ρευστότητα στην αγορά λένε οι "θεσμοί" σήμερα στο Χίλτον
Το ξενοδοχείο Χίλτονν μέσω ύστερου θέρους και «τουριστικού κατακλυσμού» γίνεται ξανά το θέατρο των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο (Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι) που από τις 3 το απόγευμα ξεκινά τις επαφές του με το οικονομικό επιτελείο.

Το ξενοδοχείο Χίλτο μέσω ύστερου θέρους και «τουριστικού κατακλυσμού» γίνεται ξανά το θέατρο των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο (Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι) που από τις 3 το απόγευμα ξεκινά τις επαφές του με το οικονομικό επιτελείο. Στο μενού της αρχής της τρίτης και προ - τελευταίας αξιολόγησης μπαίνει η υλοποίηση του προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό σενάριο για το 2018 και το συνδεόμενο με αυτά κοινωνικό μέρισμα. Πάντως το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της φθινοπωρινής σύναξης των παλιών γνωρίμων του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας αναμένεται να είναι η στάση του ΔΝΤ.

Στην πρώτη συνάντηση που θα έχει νωρίς το απόγευμα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκης θα καταγραφούν τα πρώτα δεδομένα μετά και τις επαφές της Ελληνικής πλευράς στην Ουάσογκτον και τη δουλειά που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα. Η πρώτη επαφή, που θα έχει και δεύτερο ημίχρονο στις 17.30, θα γίνει απόντος του υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου που σήμερα το βράδυ στις 8 θα μιλήσει στο 5ο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη στην Ήπειρο.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν η πορεία των εσόδων φέτος, ο ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που είναι και προαπαιτούμενο για την καταβολή της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ., αλλά και τοα μακροοικονομικό σενάριο δηλαδή το πώς θα κινηθεί η ανάπτυξη για φέτος μετά και την τελευταία αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 που έδειξε οριακή μείωση ΑΕΠ στο -0,2%. Με την πορεία του ΑΕΠ σχετίζεται άμεσα και η υλοποίηση των στόχων για πλεονάσματα, που συνδέεται με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Οι θεσμοί ήδη έχουν στείλει μηνύματα για στοχευμένη διαδικασία που θα αποσκοπεί κυρίως στην παροχή ανάσας ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στα πλέον αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Δηλαδή προτείνουν την ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, αλλά και για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων στοχευμένα μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Σήμερα επίσης με ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ώστε να εκταμιευθεί χωρίς προβλήματα η δόση των 800 εκατ. ευρώ. Την ερχόμενη Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στο Εuroworking Group θα αποφασιστεί η η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ, εφόσον έχει τηρηθεί η δέσμευση για ικανές πληρωμές ληξιπρόθεσμων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πέρα από τον άμεσο ορίζοντα, το θέμα της προβολής του μακροοικονομικού σεναρίου για του χρόνου θα ξεκινήσει να συζητείται παράλληλα. Εκεί είναι γνωστές οι διαφορές Ευρωπαίων με το ΔΝΤ, που αναμένεται να φανεί, μετά τις επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, τι στάση θα κρατήσει. Το Ταμείο κατεβάζει τους στόχους για πλεόνασμα στο 2,2% (από 3,5% που λέει το Μεσοπρόθεσμο ) και δηλώνει ότι δε ζητεί πρόσθετα μέτρα, που δεν είναι άλλα από την πρόωρη εφαρμογή όσων έχουν ψηφιστεί για το 2019 (συντάξεις αφορολόγητο). Επίσης η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,4% το 2018 θεωρείται ως φιλόδοξος λόγω και του φόρτου από τα πλεονάσματα. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τις νεότερες προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης στις 9 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση ευχή όλων με τη σημερινή εκκίνηση είναι να υπάρξει εντός χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ώστε το αργότερο στις αρχές του νέου έτους ακολουθήσει και η τελική. Πάντως η 3η αξιολόγηση καταλήγει στη … βρύση με  εκταμίευση ποσού που θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 23 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.