ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γραφείο Προϋπολογισμού: Χωρίς σοβαρή ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει

16:34 - 06 Νοε 2017 | Οικονομία
Γραφείο Προϋπολογισμού: Χωρίς σοβαρή ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει
Στην υπερφορολόγηση και τη διαχείριση του χρέους κρούει τα πιο ηχηρά καμπανάκια το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση για το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2017, περιγράφει τους στόχους που τίθενται στον Προϋπολογισμό του 2018 από την ελληνική κυβέρνηση και περιγράφεται δραματικά η ανησυχία σχετικά με την υπερφορολόγηση των πολιτών. Κι αυτό γιατί αποδεικνύεται πια στην πράξη ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν και για το λόγο αυτό τα έσοδα δεν πιάνουν τους στόχους.

Με βάση την εξέλιξη των φορολογικών μεγεθών το Γραφείο Προϋπολογισμού συμπεραίνει ότι  "η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα - και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης - λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας της οικονομίας ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – που στο σύνολό τους ανέρχονται σε € 98,2 δισ., τα οποία οφείλουν 3,8 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις - αυξάνονται με ρυθμό περίπου € 1 δισ. το μήνα. Επίσης, η κατανομή των φορολογικών βαρών στους πολίτες (φόρος εισοδήματος) είναι ανισοβαρής, δηλαδή αφενός μεν μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων πληρώνει ελάχιστο φόρο – κάτι που καταδεικνύει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας - αφετέρου δε σχετικά υψηλά εισοδήματα φορολογούνται υπέρμετρα, δημιουργώντας αντικίνητρα για εργασία". 

Καμπανάκι για το χρέος

Δραματικοί τόνοι χρησιμοποιούνται στην έκθεση αναφορικά με το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "χωρίς σοβαρή ελάφρυνση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει!"

Το γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει πως "η ελάφρυνση είναι αναγκαία όχι τόσο γιατί σήμερα η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για πληρωμή τόκων είναι δύσκολα διαχειρίσιμη (όπως δείχνει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα), αλλά και διότι θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη μετά το 2021".

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους οι πληρωμές τόκων διαμορφώνονται ως εξής:

-€ 6,5 δισ. το 2020 -

€ 11 δισ. το 2021

-€ 24,5 δισ. το 2022

-€ 17,5 δισ. το 2023

-€ 13,6 δισ. το 2024

-€ 9 δισ. το 2025

-€ 8,6δισ. το 2026

Συνολικά, στην εξαετία 2021 – 2026 οι πληρωμές μόνο τόκων φτάνουν στο ποσό των € 84,3 δισ.!

Το τρίμηνο της εξομάλυνσης

Πάντως, το Γραφείο Προϋπολογισμού, αν και επισημαίνει πως υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2017, χαρακτηρίζεται ως "το τρίμηνο της εξομάλυνσης".

Γενικότερα το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή διαπιστώνει ότι, αν και με καθυστέρηση, δείχνουν να εξομαλύνθηκαν κάπως οι σχέσεις κυβέρνησης και θεσμών. «Θα ήταν βέβαια ασφαλέστερο να είχαν συμβεί όλα αυτά νωρίτερα» τονίζουν, καθώς επίσης ότι «η εξομάλυνση αυτή μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρη αν υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει πως οι στόχοι για τα πλεονάσματα βασίζονται σε "ακριβά" μέτρα, ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολο το στόχο να επιτευχθούν πλεονάσματα άνω του 2% για πολλά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος.

Ολόκληρη η έκθεση στο συνοδευτικό υλικό

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.