ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Η κυβέρνηση δυσκολεύεται στην υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων

09:00 - 14 Νοε 2017 | Οικονομία
ΣΕΒ: Η κυβέρνηση δυσκολεύεται στην υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων
Σε μια αρκετά δυσοίωνη πρόβλεψη για το μέλλον της ελληνική οικονομίας προχωράει ο ΣΕΒ, ο οποίος μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβερνητική πολιτική, η οποία παρά την εύθραυστη οικονομική σταθεροποίηση που επιφέρει ενδέχεται να οδηγήσει σε μια αναιμική ανάκμαψη.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος παραμονής σε τροχιά αναιμικής ανάπτυξης εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς η υπερφορολόγηση ασκεί πιέσεις στο εισόδημα και την κατανάλωση. Την ίδια ώρα, διάφορα γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια που η κυβέρνηση δημιουργεί ή δυσκολεύεται να διαχειριστεί, ανατρέπουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων που συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει με την Eldorado Gold και το Ελληνικό.

Ειδικότερα, οι εν λόγω ανεπάρκειες της κυβερνητικής πολιτικής οδήγησαν στην αναχαίτιση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο του 2017, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 98,3 μονάδες και να επιστρέφει στο επίπεδο του Ιουλίου του 2017. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κυρίως η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές και δευτερευόντως στη βιομηχανία, ενώ αντίθετα στο λιανικό εμπόριο οι προσδοκίες των επιχειρήσεων κινήθηκαν θετικά. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017, ο δείκτης οικονομικού κλίματος είχε ξεπεράσει το επίπεδο των 100 μονάδων (100,6 μονάδες) για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014.

 jdswe23

Επιπρόσθετα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασε και αυτός με τη σειρά του μια μικρή κάμψη τον Οκτώβριο του 2017, καθώς διαμορφώθηκε στις -54 μονάδες, από -53,7 τον προηγούμενο μήνα και -63,6 τον Οκτώβριο του 2016. Οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση δεν μεταβάλλονται σημαντικά, ενώ σταδιακή αποκλιμάκωση εμφανίζει το ποσοστό των νοικοκυριών που εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί (61%, έναντι 78% τον Οκτώβριο του 2016).

mnaweh5t

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, για να επιτύχει μια δυναμική ανάκαμψη απαιτεί καταρχήν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και ειλικρινή βούληση στήριξής τους από την κυβέρνηση, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα σε μία σταθερή μακροχρόνια βάση.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:07 - 13 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.