ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Όχι άλλες καταστροφικές καθυστερήσεις-Οι στόχοι για τα NPEs

17:59 - 13 Νοε 2017 | Οικονομία
Κομισιόν: Όχι άλλες καταστροφικές καθυστερήσεις-Οι στόχοι για τα NPEs
Σε μία έκθεση 187 σελίδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τον απολογισμό των δύο πρώτων αξιολογήσεων του τρίτου ελληνικού προγράμματος και θέτει τους στόχους για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και για μετά από αυτή...

"Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό τομέα, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στη δικαιοσύνη και την δημόσια διοίκηση ", υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς η εφαρμογή τους θα κρίνει την επιτυχία του τρίτου προγράμματος.

Η Επιτροπή σημειώνει πως η ανάπτυξη ενδέχεται να επιταχυνθεί το 2017, φθάνοντας στο 2,5% το 2018.

Η έκθεση τονίζει, όμως, ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς "τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε προς την εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ήταν εμφανή".

Σημειώνει λοιπόν πως πολλές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των υποκείμενων διαρθρωτικών αδυναμιών και των συσσωρευμένων προβλημάτων (όπως το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων) θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθούν, τόσο κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του.

Παράλληλα, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώνονται και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 21% τον Ιούλιο του 2017, αν και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό (ιδίως στους νέους).

Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα έγιναν το 2015-2016 που υπολογίζεται ότι θα φέρουν έσοδα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και 2,5% μέχρι το 2025. Αυτές δεν είναι άλλες από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, κατάργηση δικαιωμάτων για πρόωρη συνταξιοδότηση και αύξηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Συγχρόνως ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση στο ότι όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία ενώθηκαν σε ένα.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα "κόκκινα δάνεια", όπου σημειώνεται πως καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την επίλυση σημαντικών μη λειτουργικών ανοιγμάτων (NPEs). Ο λόγος NPE των τεσσάρων συστημικού ελληνικών τραπεζών παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο 45% από τα τέλη του 2016, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην επίλυση του NPE κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αυτό ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τους συμφωνημένους στόχους NPE από περίπου 100 δισ. ευρώ σε λίγο πάνω από 60 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2016 έως τα τέλη του 2019.

Η έκθεση καταλήγει πως η συνέχιση της εφαρμογής των πολιτικών αυτών, με πλήρη δέσμευση και ανάληψη ευθύνης σε όλα τα τμήματα της διοίκησης, θα παραμείνει καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:19 - 13 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.