ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού «κολλάει» η τρίτη αξιολόγηση - Οι ελληνικές προσδοκίες

10:24 - 16 Νοε 2017 | Οικονομία
Πού «κολλάει» η τρίτη αξιολόγηση - Οι ελληνικές προσδοκίες
Τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών με στόχο το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Βασικές προϋποθέσεις για ευτυχή κατάληξη αποτελούν η επανέναρξη των πλειστηριασμών, οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ενέργειας και τα άνω των 100 υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Κρίσιμο σημείο στις συζητήσεις αναμένεται να αποτελέσει το θέμα των επενδύσεων, με δεδομένες τις καθυστερήσεις που σημειώνονται με κορυφαίο παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό.

Στη συζήτηση θα μπουν και τα τεχνικά στοιχεία για το κοινωνικό μέρισμα, αν και οι θεσμοί έχουν δώσει την πρώτη συγκατάθεση.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αν και βάσει των αποφάσεων του Eurogroup, η περαιτέρω συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει μόνον μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου 2018, και μόνον υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα κριθεί αναγκαίο.

Εάν η τρέχουσα αξιολόγηση εξελιχθεί ομαλά, η επίτευξη «τεχνικής συμφωνίας» (staff level agreement) είναι εφικτή έως τις 4 Δεκεμβρίου, μολονότι εκτιμάται ότι έως τώρα έχει εκπληρωθεί ποσοστό μόνον 30% των προαπαιτούμενων ενεργειών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.