ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου για Χριστούγεννα χωρίς μνημονιακές εκκρεμότητες

10:06 - 23 Νοε 2017 | Οικονομία
Αγώνας δρόμου για Χριστούγεννα χωρίς μνημονιακές εκκρεμότητες
Το χρονικό ορόσημο της 4ης Δεκεμβρίου προσπαθεί να προλάβει η κυβέρνηση, ώστε ο νέος χρόνος να τη βρει χωρίς εκκρεμότητες από την τρίτη αξιολόγηση.

Στις αρχές του επόμενου μήνα άλλωστε συνεδριάζει το Eurogroup έχοντας ως βασικό θέμα συζήτησης το ελληνικό πρόγραμμα και την πρόοδος που θα έχει καταγραφεί μέχρι τότε.

Θα έχει προηγηθεί η κάθοδος των επικεφαλής των δανειστών την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στις 27/11 στο EuroWorking Group (EWG) θα διαμορφωθεί η ατζέντα των συζητήσεων για τον δεύτερο και τελευταίο κύκλο -όπως όλα δείχνουν- της τρίτης αξιολόγησης.

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια καταγράφουν τα προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει η ελληνική πλευρά άλλα βάζει και τους σχετικούς αστερίσκους. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από την οδό Νίκης η πρόοδος που έχει γίνει είναι μεγάλη. Ειδικά σε επίπεδο δευτερογενούς δικαίου, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις, διατάξεις - εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης και ζητήματα της τρίτης.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η τεχνική συμφωνία στα σημεία που υπάρχει σύγκλιση καταγράφεται ήδη σε χαρτί, ώστε να μείνουν οι βασικές πολιτικές εκκρεμότητες για τους επικεφαλής. Δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Όλες πάντως οι πλευρές με δεδομένη και τη ρευστότητα στη Γερμανία θέλουν μέχρι την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την κατάρτιση του τεχνικού κειμένου της συμφωνίας (Memorandum of Understanding - MoU) το οποίο θα επικυρώσουν στις 4 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Όπως συμβαίνει συνήθως το MoU θα περάσει από τη Βουλή ως πολυνομοσχέδιο , με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. 

Εφόσον επαληθευτεί ο σχεδιασμός στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται η  Έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επιβεβαιώνει την πρόοδο της Ελλάδας και θα ανάβει το «πράσινο φως» για την επικαιροποίηση του 3ου Μνημονίου. 

Τελευταίος σταθμός θα είναι το πρώτο Eurogroup του 2018, στις 22 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα δρομολογήσει την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικεί η Αθήνα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018. 

Εφόσον ο σχεδιασμός τηρηθεί ανοίγει ο δρόμος για συζητήσεις για το χρέος και τον μηχανισμό εποπτείας, κάτι που εξαρτάται άμεσα από τις εξελίξεις στο Βερολίνο.

Γιώργος Αλεξάκης  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.