ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εκκίνηση των πλειστηριασμών κλειδί για την αξιολόγηση

11:50 - 27 Νοε 2017 | Οικονομία
Η εκκίνηση των πλειστηριασμών κλειδί για την αξιολόγηση
Την απόφαση για άρση της αποχής τους από τη διενέργεια πλειστηριασμών που αναμένεται να ληφθεί σήμερα κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου αναμένει η κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει την διαδικασία αξιολόγησης.

Εφόσον οι συμβολαιογράφοι μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις προστασίας τους προχωρήσουν, ως αναφέρεται παραπάνω, θα ανοίξει ο δρόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα κάνουν πρεμιέρα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

Αυτό περιμένουν και οι Θεσμοί που έχουν ανάγει το θέμα ως μείζον αυτής της αξιολόγησης, καθώς συνδέεται με τη βιωσιμότητα των τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, έχουν 102 δισ. ευρώ σε NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ.

«Ως προς τα stress tests που θα γίνουν, δεδομένου ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση έγινε υπό πολύ αυστηρές παραδοχές, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν, αναμένουμε ότι και τα νέα tests θα επιβεβαιώσουν την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών» ανέφερε χτες σε συνέντευξή του στη Real News ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ωστόσο, τα στελέχη του κουαρτέτου αλλά και του SSM που αναμένονται σήμερα στην Αθήνα θα ενσκήψουν στα λογιστικά φύλλα των τραπεζών και θα βάλουν το μικροσκόπιο πάνω από τη διαδικασία των πλειστηριασμών θέλοντας να έχουν απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων για αριθμό εκτελέσεων ανά μέρα και μήνα.

Παρά το ότι το όλο θέμα έχει πολιτικές προεκτάσεις, καθώς συλλογικότητες -άλλοτε φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση- αναμένεται να αντιδράσουν, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη εναλλακτική. Θα πρέπει να κλείσει μέτωπα, καθώς επιθυμεί να έχει σύντομα τεχνική συμφωνία, ώστε να προλάβει τις όποιες εξελίξεις στο Βερολίνο.

Σήμερα, δε, συνεδριάζει και το EuroWorking Group, όπου η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει την πρόοδο στα προαπαιτούμενα που έχει κάνει.

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωση της παρουσίας στην παραγωγή ρεύματος της ΔΕΗ θα δοθεί η έμφαση.

Καθώς είναι κοντά η συμφωνία για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα δεχτεί πίεση για τις άλλες εκκρεμούσες ιδιωτικοποιήσεις. Γραμμή άμυνας για την Αθήνα είναι το πρόγραμμα που έχει κατατεθεί στον προϋπολογισμό, όπου καταγράφονται οι στόχοι για του χρόνου, που βέβαια κρίνονται φιλόδοξοι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά την άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου που θα αρχίσουν αύριο Τρίτη είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, ώστε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να πάει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου με συμφωνία «υπό μάλης».

Διαφορετικά η κουβέντα θα συνεχιστεί το Δεκέμβρη με ορίζοντα τις γιορτές.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 27 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.