ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλειδώνει» την Παρασκευή η συμφωνία Σταθάκη-θεσμών για τους λιγνίτες

16:02 - 28 Νοε 2017 | Οικονομία
«Κλειδώνει» την Παρασκευή η συμφωνία Σταθάκη-θεσμών για τους λιγνίτες
Η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών κρίνεται άκρως ικανοποιητική, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, που εκτίμησε πως την Παρασκευή θα υπάρξει μάλιστα και οριστική συμφωνία για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών της ΔΕΗ.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε συγκεκριμένα πως «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων».

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ο υπουργός αναφέρεται στην πρώτη μονάδα της Μελίτης, την άδεια κατασκευή της δεύτερης, καθώς και επίσης για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, το market test θα ξεκινήσει αμέσως μετά την επισφράγιση της συμφωνίας, εντός του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σταθάκης είπε ακόμα πως η συμφωνία θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στους λιγνιτικούς σταθμούς. Η πώληση των μονάδων θα γίνει με διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων ενώ στους κλάδους που θα αποσχιστούν θα περιληφθούν και οι εργαζόμενοι.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τα αντισταθμιστικά που έχουν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά με παράταση των ωρών λειτουργίας για δύο εργοστάσια της ΔΕΗ (Αμύνταιο, Καρδιά), στις 32.000 ώρες, καθώς οι μονάδες αυτές προβλέπεται να κλείσουν νωρίτερα για περιβαλλοντικούς λόγους.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης, οι Θεσμοί έθεσαν θέμα κατάργησης της λεγόμενης χρέωσης προμηθευτή, η οποία όπως είπε θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλη διαδικασία στο πλαίσιο της εφαμρογής της μεταρρύθμισης της αγοράς.

Τέλος, για το θέμα της ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο) και του ανοίγματος αγοράς αερίου, οι Θεσμοί άκουσαν την ελληνική πρόταση που θα συζητηθεί εώς το τέλος της εβδομάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:54 - 28 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.