ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

48ωρος μαραθώνιος για να κλείσει η τεχνική συμφωνία (upd)

13:35 - 30 Νοε 2017 | Οικονομία
48ωρος μαραθώνιος για να κλείσει η τεχνική συμφωνία (upd)
Στο σκληρό πυρήνα των καυτών ανοικτών θεμάτων μπαίνει η διαπραγμάτευση από σήμερα με στόχο μέχρι το Σαββατοκύριακο να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες και να σφραγιστεί η τεχνική συμφωνία.

Τα δημοσιονομικά, τα χρηματοπιστωτικά και η αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και τα θέματα υγείας και δικαιοσύνης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Οι επαφές του κουαρτέτου με υπουργούς της κυβέρνησης ξεκίνησαν το πρωί, στις 9:30 π.μ. με θέματα υγείας και θα συνεχιστούν στις 14:30 με θέματα δικαιοσύνης και στις 15:00 με τα χρηματοπιστωτικά και την αναπτυξιακή τράπεζα.

Στα θέματα υγείας, τα ζητήματα της φαρμακευτικής δαπάνης, των νέων φαρμάκων αλλά και του συνολικού προϋπολογισμού στο φόντο των στόχων μειώσεων στο clawback αναμένεται να βρεθούν επί τάπητος.

Επίσης στα δημοσιονομικά εν όψει και των ανακοινώσεων για τα οριστικά στοιχεία του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2017 που θα γίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα η ηγεσία των υπ. Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει του θεσμούς να κρατηθεί η έκπτωση στον ΦΠΑ σε 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου λόγω και της νέας προσφυγικής πίεσης που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος θα ζητήσει να μην ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από το 17% που είναι σήμερα (κανονικός συντελεστής) και στο 13% από το 9%.

Σύμμαχος της προσπάθειας αυτής είναι οι ρητές δεσμεύσεις για αυτόματες δημοσιονομικές διορθώσεις σε περιπτώσεις εκτροχιασμού. Σημειώνεται ότι αυτό προβλέπεται ήδη ενώ για την επίτευξη των δυσθεώρητων στόχων για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου και για μια πενταετία κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ήδη ότι από 1.1.2019 μειώσεις στις κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από 18% ως 22% με παράλληλη πρόβλεψη «παγώματος» των συντάξεων μετά τις περικοπές έως το 2022. Επίσης  από το 2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τα 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ, που σημαίνει επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:51 - 30 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.