ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιολόγηση: Πρόοδος και στην Υγεία-Συνεχίζεται το σπριντ για τεχνική συμφωνία

13:47 - 30 Νοε 2017 | Οικονομία
Αξιολόγηση: Πρόοδος και στην Υγεία-Συνεχίζεται το σπριντ για τεχνική συμφωνία
Με στόχο την τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο συνεχίζονται οι συζητήσεις κυβέρνησης θεσμών, με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Την Πέμπτη, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται στο Χίλτον, τα δημοσιονομικά, τα χρηματοπιστωτικά και η αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και τα θέματα υγείας και δικαιοσύνης.

Τα θέματα υγείας μπήκαν αρχικά στο κάδρο και σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες στα δημοσιονομικά. Λεπτομέρειες απομένουν ακόμα για να κλείσουν και τα ζητήματα της φαρμακευτικής δαπάνης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Κυβερνητικός παράγοντας εκτίμησε μετά τη συνάντηση πως μέχρι το Σάββατο θα υπάρξει τεχνική συμφωνία. Γίνεται, όπως είπε, επεξεργασία στο κείμενο της συμφωνίας, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Κυρίως μίλησε για επεξεργασία σε επίπεδο διατυπώσεων.

Μιλάμε βέβαια πάντα για τεχνική συμφωνία, καθώς όλα τα κρίσιμα και μεγάλα θέματα αναμένεται να μεταφερθούν για τον Γενάρη, στην τελική φάση της αξιολόγησης

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παραχώρησε αμέσως μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανέφερε πως "έχουμε συμφωνήσει σε γενικές γραμμές τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει συμφωνία στο κείμενο των τεχνικών κλιμακίων. Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι σε καλό δρόμο".

Εκκρεμότητες

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν τόνισε πως ουσιαστικά πρόκειται για ορισμένες... ουρές από την εργαλειοθήκη σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων. "Εκεί έχουμε ένα θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που είναι στον αέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ. Έχουμε δεσμευτεί να επαναφέρουμε τη ρύθμιση που είχαμε φέρει το 2015", σημείωσε και πρόσθεσε:

"Όσον αφορά το ωράριο των φαρμακείων μας έχει τεθεί από φαρμακοποιούς και πολίτες, το σημερινό απολύτως απελευθερωμένο καθεστώς, έχει δημιουργήσει αρνητική παρενέργεια με άρνηση φαρμακείων να μπουν στο σύστημα διανυκτερεύσεων - διημερεύσεων. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ευχερούς πρόσβασης. Έχουμε ζητήσει μια δέσμη μέτρων με Φαρμακευτικό Σύλλογο για να βάλουμε κάποιους περιορισμούς, ένα ανώτατο όριο στην ημερήσια λειτουργία και της υποχρεωτικής συμμετοχής των φαρμακείων στο σύστημα διανυκτερεύσεων".

Υπάρχει επίσης, όπως είπε ο κ. Ξανθός, μια εκκρεμότητα με το θέμα των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας. Εκεί υπάρχουν επιφυλάξεις από πλευρά των θεσμών, που θεωρούν ότι βάζει περιορισμούς το πλαίσιο και αναιρεί τη βασική φιλοσοφία για απελευθέρωση της αγοράς. "Η θέση μας έχει να κάνει με περιορισμούς που διασφαλίζουν την ασφάλεια του ασθενή", τόνισε ο υπουργός.
Οι συζητήσεις την Πέμπτη θα συνεχιστούν στις 14:30 με θέματα δικαιοσύνης και στις 15:00 με τα χρηματοπιστωτικά και την αναπτυξιακή τράπεζα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:14 - 30 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.