ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπροστά σε τρία μεγάλα μέτωπα η Αθήνα μετά το SLA

12:07 - 04 Δεκ 2017 | Οικονομία
Μπροστά σε τρία μεγάλα μέτωπα η Αθήνα μετά το SLA
Τρία μεγάλα μέτωπα θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, που έγινε σε χρόνο-ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενες περιπτώσεις. Πρόκειται για τα θέματα που η Αθήνα υποσχέθηκε να κλείσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να λάβει τη δόση μαμούθ των 5,5 δισ. ευρώ, που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση, και να ετοιμάσει το σχετικό «μαξιλάρι» ρευστότητας εν όψει της σταδιακής εξόδου στις αγορές το τέλος του χρόνου.

Το πρώτο έχει να κάνει με την αγορά ενέργειας στη χώρα και τη σύνδεσή της με το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Πλέον θα πρέπει αφενός να σχεδιάσει ένα νέο χάρτη με μια μικρή ΔΕΗ και ιδιώτες σημαντικούς πλέον παίκτες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διαχειριστεί αντιδράσεις των εργαζομένων, καθώς θα προχωρά το market test.

Παράλληλα, με δεδομένη την πίεση των θεσμών για ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ κτλ θα πρέπει να χαράξει μια στρατηγική που αφενός θα ικανοποιεί το αίτημα των δανειστών, αλλά ταυτόχρονα δε θα υπονομεύει τη στόχευση για ανάδειξη της χώρας σε κόμβο με αξιοποίηση των όντως σημαντικών υποδομών που έχει, πολλές από τις οποίες είναι δημόσιες (ΔΕΣΦΑ κτλ).

Το έτερο κρίσιμο σημείο έχει να κάνει με την πορεία των πλειστηριασμών και την πίεση για μη χρονική επέκταση του νόμου Κατσέλη. Εκεί τα διλήμματα που έχουν θέσει οι θεσμοί είναι σκληρά και αφορούν την ανάγκη να προχωρήσουν οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που είναι συνδεδεμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε να «σωθούν» οι τράπεζες.

Κύριο πρόβλημα, η κυβέρνηση θα πρέπει να δει πώς θα διαχειριστεί τις αντιδράσεις των συλλογικοτήτων που λόγω των βίαιων εικόνων της δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Εκεί εκτιμάται ότι θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθεί το επιχείρημα ότι οι πλειστηριασμοί στοχεύουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που με τη στάση τους βάζουν νάρκη στο πιστωτικό σύστημα και την οικονομία.

Παράλληλα θα πρέπει σε επίπεδο φορολογικής πολιτικής η κυβέρνηση να δει πώς θα αποκρούσει ένα νέο κύμα υπερφορλόγησης. Ο γόρδιος δεσμός της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα βάζει νέα πρόκληση καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προστατεύει τους μη έχοντες, να βάζει μια νέα βάση στην αγορά ακινήτων αλλά και να διασφαλίζει τα έσοδα των 2,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να τρέξει η Αθήνα για τη διασφάλιση των πλεονασμάτων για το νέο έτος (3,5% του ΑΕΠ) ώστε να μην αναγκαστεί να φέρει μπροστά τη μείωση του αφορολογήτου που θα πλήξει κύρια τους χαμηλόμισθους.

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να παλέψει για αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου που λόγω προσφυγικού έχουν βρεθεί σε κατάσταση έντονης εσωτερικής αναστάτωσης.

Η πορεία των ζητημάτων αυτών θα κρίνει και την νέα αξιολόγηση που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι (Μάιο - Ιούνιο). Εκεί πέρα του οδικού χάρτη εξόδου από το πρόγραμμα θα αξιολογηθούν και οι ουρές στα ζητήματα αυτά αλλά και ο ρόλος που θα έχει ο ξένος παράγων στη μετά μνημόνιο εποχή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.