ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESΜ: Μεγαλύτερη η ελάφρυνση χρέους χάρη στα βραχυπρόθεσμα μέτρα

18:33 - 04 Δεκ 2017 | Οικονομία
ESΜ: Μεγαλύτερη η ελάφρυνση χρέους χάρη στα βραχυπρόθεσμα μέτρα
Την ολοκλήρωση της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια του 2017 ανακοίνωσε ο ESM, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν περιορίσει το ρίσκο επιτοκίου για τα δάνεια της Ελλάδας από τον EFSF και τον ESM.

Ο ESM εκτιμά ότι το συνολικό πακέτο των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων θα μειώσει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 25% έως το 2060, όπως και τον λόγο των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6%, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μια μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του 20% και του 5%, αντίστοιχα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ESM:

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εφήρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2017. Σκοπός του πακέτου είναι η μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Τα μέτρα αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το χρέος της χώρας μακροπρόθεσμα.

«Ο ESM εφαρμόζει το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

Ο ESM εκτιμά τώρα ότι το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την αρχική εκτίμηση που υπολογιζόταν στη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και πέντε ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.

Το πακέτο αποτελείται από τρία στάδια μέτρων. Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017: η επιμήκυνση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας ωρίμανσης του χρέους και η ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, το να μειωθεί το επιτοκιακό ρίσκο της Ελλάδας, αποτελείται από τρία διαφορετικά σκέλη. Στο πλαίσιο του πρώτου, η ανταλλαγή ομολόγων, οι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διακρατούσαν οι ελληνικές τράπεζες τελικά ανταλλάσσονται με μετρητά. Αυτά τα κεφάλαια αυξάνονται με την έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας από τον EFSF και τον ESM. Ο EFSF και ο ESM ολοκλήρωσαν την έκδοση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Το δεύτερο σκέλος προβλέπει ότι ο ESM θα προβεί σε swap τίτλων για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας. Το πρόγραμμα έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή και το επιτοκιακό ρίσκο όλων των εκκρεμών δανείων προς την Ελλάδα έχει μειωθεί όπως είχε προγραμματιστεί. Όπως είχε σχεδιαστεί από την αρχή, ο ESM θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην αγορά παραγώγων για τη συντήρηση αυτού του προγράμματος.

Το τρίτο σκέλος, γνωστό ως προσαρµογή χρηµατοδότησης (matched funding), θα εφαρμοστεί όπως είχε σχεδιαστεί το 2018, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Το σκέλος αυτό προβλέπει ότι ο ESM θα χρεώσει ένα σταθερό επιτόκιο για ένα μέρος των μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.

To τρίτο μέτρο την άρση (waiver) της αύξησης του επιτοκίου όσον αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017. Η άρση αποφασίστηκε στην αρχή του έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:58 - 04 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.