ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Τράπεζες και ελληνικό μνημόνιο οι προκλήσεις του νέου επικεφαλής

09:40 - 05 Δεκ 2017 | Οικονομία
Eurogroup: Τράπεζες και ελληνικό μνημόνιο οι προκλήσεις του νέου επικεφαλής
«Είμαι βέβαιος ότι ο Μάριο Σεντένο θα κάνει πολύ καλή δουλειά.» Αυτό τόνισε μετά το τέλος του χτεσινού Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στον υπ. Οικονομικών της Πορτογαλίας και νέο πρόεδρο της Ευρωομάδας.

«Τον   στήριξαν πολλοί   άνθρωποι,   ενώ   σύσσωμο   το  Εurogroup   εκτιμά   ότι   θα   κάνει   πολύ   καλή δουλειά,  παρά  το  ότι,  όπως  πολλοί  είπαν,  ο  Γερούν  Ντάισελμπλουμ   έχει   θέσει τον   πήχη   αρκετά   ψηλά.   Αυτό   σημαίνει   ότι   έχει   πολλή   δουλειά   να   κάνει, όχι μόνο  για   τα  συνηθισμένα   θέματα  του   Eurogroup ,  αλλά  και   για   την  ατζέντα της   βελτίωσης   της   οικονομικής   και   χρηματοπιστωτικής   αρχιτεκτονικής   της Ευρώπης.  Του εύχομαι  κάθε  επιτυχία στο έργο του» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος βάζοντας και την βασική θεματική βεντάλια που θα έχει μπροστά του ο νέος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πέρα από το ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θα κληθεί να μεταφέρει την τεχνογνωσία του από τη γενέτειρά του στην Ελλάδα για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια ενοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Εκ πρώτης όψεως το ότι προέρχεται από το Νότο φέρνει ελπίδα για μια περισσότερο ευρωπαϊκή προσέγγιση των θεμάτων. Ωστόσο είναι γνωστό ότι το μεγάλο αφεντικό στη ζώνη του ευρώ παραμένει η Γερμανία και τίποτα δεν μπορεί να περάσει ερήμην της.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε την εκλογή του απέναντι στης γερμανικής κοπής υποψηφιότητες του Σλοβάκου  Πέτερ Κάζιμιρ και του Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο.

Ο Μάριο Σεντένο είναι 50 ετών, απόφοιτος Οικονομικών του Harvard.  Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία έχει μειώσει τα κόστη δανεισμού της μετά την έξοδο στις αγορές. Ωστόσο συχνά πυκνά έχει αντιμετωπίσει την πίεση των Βρυξελλών για την ανάγκη περικοπών στον προϋπολογισμό της. Ωστόσο πέρα από τα δημοσιονομικά έχει φέρει σε πέρας ένα σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που όμως έφεραν την συγκατάθεση όλων των πολιτικών φορέων της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.