ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εορταστικός μαραθώνιος για τα προαπαιτούμενα

09:22 - 05 Δεκ 2017 | Οικονομία
Εορταστικός μαραθώνιος για τα προαπαιτούμενα
Ο αριθμός 60 είναι ο «μαγικός» για την κυβέρνηση, καθώς τόσα είναι τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να συμπληρωθούν τα 110 και να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Ήδη ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε χτες το στίγμα τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα prior actions.

Προανήγγειλε δε ότι θα υπάρξουν δύο πολυνομοσχέδια, ένα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα στην αρχή του νέους έτους.

Στο μεταξύ, στο Χίλτον τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών σβήνουν και γράφουν τις τεχνικές διατυπώσεις ώστε να κλείσουν οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να περάσουν με αυτά τα δύο πολυνομοσχέδια.

Ειδικά το ενδιαφέρον στα φορολογικά ζητήματα αλλά και στα διευκολύνσεις για την αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο βρίσκεται η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, καθώς στόχος είναι έως το τέλος του έτους να τεθεί σε εφαρμογή για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία.

Επίσης, επί τάπητος είναι και το ζήτημα με το ΦΠΑ των νησιών του Β. Α. Αιγαίου. Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί ισοδύναμα ώστε να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο μέχρι το τέλος του 2018, το ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε 32 νησιά. Σημειώνεται ότι ΦΠΑ σήμερα εκεί είναι με συντελεστές 5%, 9% και 17% κι εφοσον δεν υπάρξει συμφωνία θα φτάσει το 6%, 13% και 24% αντίστοιχα.

Τέλος ένα από τα ζητήματα που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές είναι το πώς θα γίνει η δημοσιοποίηση της λίστας οφειλετών με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ. Ήδη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) έχει ήδη αποστείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα στοιχεία για τους μεγαλο-οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. 

Μετά και την προσθήκη των στοιχείων από την ΑΑΔΕ θα αναρτηθούν στη συνέχεια στον ιστότοπο (www.aade.gr). Στην δημοσιότητα θα δοθούν δύο λίστες, μία για φυσικά και μία για νομικά πρόσωπα.

Πέρα από αυτά οι θεσμοί έχουν τα μάτια τους ανοικτά για ην υλοποίηση ρυθμίσεων δευτερογενούς δικαίου αλλά και για τα θέματα της αλλαγής στην αγορά ενέργειας που ήταν ίσως και το κλειδί που ξεκλείδωσε τη συμφωνία.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:25 - 05 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.