ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομβικό το 2018 για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

20:39 - 01 Ιαν 2018 | Οικονομία
Κομβικό το 2018 για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αυστηρής λιτότητας, άγριων περικοπών στις δαπανες και δυστυχία για εκατομμύρια Έλληνες, το 2018 ίσως είναι το έτος όπου η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σελίδα. Σε κάθε περίπτωση οι έξι πρώτοι μήνες του νέου έτους θα είναι κομβικοί για την πορεία της χώρας.

Μέσα στο τρέχον έτος υπολογίζεται ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν οι αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και το είδος της επιτήρησης της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος. Παράλληλα, μέσα στο 2018 αναμένεται να κριθούν οι αντοχές του τραπεζικού συστήματος, αλλά και οι δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.

Οι επόμενοι έξι μήνες θα καθορίσουν και το τι ακριβώς θα γίνει με τα αδιάθετα κονδύλια του τρίτου προγράμματος, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε περισσότερα από 27 δισ. ευρώ.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: τον εξορθολογισμό των δαπανών για την υγεία, μεταρρυθμίσεις στα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και την αγορά εργασίας (διαιτησία), ιδιωτικοποιήσεις, διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ολοκλήρωση του κτηματολογίου και εξυγίανση και εκσυχρονισμό του Δημόσιου τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, αν και κρίσιμο, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, καθώς εκτιμάται αύξηση των επενδύσεων αλλά και της κατανάλωσης. Ταυτόχρονα η αγορά εργασίας φαίνεται να ανακάμπτει γρήγορα και η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

1233dasf

Τελευταία τροποποίηση στις 20:41 - 01 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.