ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρύθμιση για πολύτεκνους αναζητεί η κυβέρνηση-Σύσκεψη στο Μαξίμου

11:10 - 13 Ιαν 2018 | Οικονομία
Ρύθμιση για πολύτεκνους αναζητεί η κυβέρνηση-Σύσκεψη στο Μαξίμου
Να σώσει την παρτίδα σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο θα κληθεί και πάλι να κάνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αιχμή το πολυνομοσχέδιο και την υπόθεση με το κόψιμο των επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Παρά το γεγονός ότι μετά τις αντιδράσεις βουλευτών για τις περικοπές η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει το πολυνομοσχέδιο άμεσα, η αλήθεια είναι πως αναζητείται εντός του έτους διορθωτική παρέμβαση.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την κινητοποίηση βουλευτών, όπως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Νίκος Φίλης  έγινε σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη με τη συμμετοχή και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας. Η κ. Φωτίου επανέλαβε ότι εντός του 2018 η κυβέρνηση θα βρει τρόπο για να αναπληρώσει τις περικοπές στα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων. «Από τις 800.000 οικογένειες, οι 738.000 θα δουν αυξήσεις. Κάποιοι θα έχουν και μειώσεις. Αυτές θα τις αντιμετωπίσουμε μέσα στην χρονιά, γιατί η κυβέρνηση θα αφιερώσει την χρονιά στην προστασία των παιδιών. Λάθος έχει δημιουργηθεί αίσθημα καταστροφολογίας στους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Όμως, σε μια μεταρρύθμιση μπορεί να έχεις και κάποιες απώλειες, τις οποίες θα τις αντιμετωπίσουμε», είπε.

Να σημειωθεί πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη στη Βουλή και συμμετείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Ξυδάκης.

Πάντως, ήδη, από το βράδυ της Πέμπτης τα μηνύματα είχαν φτάσει στο Μαξίμου, ενώ το πρωί της Παρασκευής δημοσιοποιήθηκε από τον εισηγητή της Ν.Δ. Ν. Δήμα η επιστολή της κυρίας Γεωργίας Γεννιά προς τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.

Αναμφισβήτητα δεν υπάρχει «απειλή» από κάποιον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ωστόσο αυτό που τονίζεται είναι ότι η κυβέρνηση είναι απολογούμενη λόγω του άστοχου χειρισμού των πολυτέκνων, την ώρα που αυξάνει κατά 260 εκατομμύρια συνολικά τα οικογενειακά επιδόματα. Μάλιστα πολύ στέκονται στο γεγονός ότι το κόστος δεν είναι μεγάλο και επί της ουσίας δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό που υπάρχει.

Στο φόντο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητεί φόρμουλα διόρθωσης του «λάθους» με ad hoc ρυθμίσεις για τριτέκνους και πολυτέκνους με ενδεχόμενη αναμόρφωση των  εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή επιδομάτων. Για το λόγο αυτό το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα.Στη σύσκεψη μετέχουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Παράλληλα εν όψει της ψήφισης στη Βουλή τη Δευτέρα του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να αναδειχθεί η σημασία της ολοκλήρωσης της νομοθετικής διαδικασίας για τη φυγή προς τα μπρος της χώρας με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Μάλιστα η κυβέρνηση αναζητεί αντίβαρα στα όσα συνέβησαν στη Βουλή την Παρασκευή στην ανάδειξη της σημασίας της εκταμίευσης της δόσης, που αναμένεται να φτάσει, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, στα 6,7 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, το παραπάνω ποσό προκύπτει ως εξής:

-3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018

-1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές

-1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας που είναι απαραίτητο για να διαμορφωθεί σταδιακά το ανάχωμα ρευστότητας για την αυτόνομη έξοδο στις αγορές.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:13 - 13 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.