ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιωματούχος ΕΕ: Η Ελλάδα αποφασίζει για προληπτικό πρόγραμμα-Επιτήρηση θα υπάρχει

18:43 - 18 Ιαν 2018 | Οικονομία
Αξιωματούχος ΕΕ: Η Ελλάδα αποφασίζει για προληπτικό πρόγραμμα-Επιτήρηση θα υπάρχει
Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει συμφωνία για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης, την οποία υπολογίζει σε 6 με 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το αν θα υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως αποτελεί απόφαση της Ελλάδας. Σημείωσε, ωστόσο, πως όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, η Ελλάδα θα βρίσκεται για αρκετό διάστημα σε επιτήρηση.

"Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να αιτηθεί προληπτικό πρόγραμμα στήριξης για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου", είπε ο αξιωματούχος σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, για να προσθέσει πως "με δεδομένο ότι η Αθήνα αρνείται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει τίποτα να συζητηθεί".

Πάντως, ο αξιωματούχος είπε πως η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, θα βρίσκεται και μετά τον Αύγουστο σε επιτήρηση. Το για πόσο θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας της, τη ρευστότητα που θα έχει και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα των πλειστηριασμών, που θα αποφορτίσει τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ακόμα πως η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση επετεύχθη και πολύ γρήγορα κι αποτελεσματικά. Χαρακτηριστικά είπε πως αν υπήρχε τέτοια συνεργασία τα προηγούμενα οκτώ χρόνια "δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα".

Η πηγή εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στη συνεδρίαση της Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν το «πράσινο φως» για τη εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης, η οποία υπολογίζεται στα 6 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα, είπε, θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:45 - 18 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.