ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μιχάλης Σάλλας: Ο δρόμος προς την ανάπτυξη Κύριο

08:00 - 19 Ιαν 2018 | Οικονομία
Μιχάλης Σάλλας: Ο δρόμος προς την ανάπτυξη
Αναδημοσίευση από το περιοδικό Reporter, τεύχος Δεκεμβρίου 2017

Γράφει ο Μιχάλης Σάλλας

Η ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας µολονότι έχει ξεκινήσει µε βήµατα δειλά θα πρέπει να ενισχυθεί απ’ όλους µας προκειµένου η επιχειρηµατική ζωή του τόπου να ανακτήσει τη χαµένη της κανονικότητα.

Η  υλοποίηση των µέτρων για τη µεταρρύθµιση της οικονοµίας βοηθά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για την έξοδο από το µνηµόνιο τον Αύγουστο του 2018, εξέλιξη η οποία ανοίγει µία νέα προοπτική για την επόµενη ηµέρα της ελληνικής οικονοµίας.

Βέβαια οι προσπάθειες δεν τελειώνουν εδώ, καθώς το τελικό ζητούµενο είναι το νέο βιώσιµο µοντέλο ανάπτυξης .

Είναι γεγονός όµως,  ότι παρά τις καθυστερήσεις, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει  σηµαντικές µεταρρυθµίσεις προς την δηµιουργία ενός ανταγωνιστικότερου επιχειρηµατικού περιβάλλοντος. Για παράδειγµα, η δηµοσιονοµική πρόοδος,  οι συνθήκες στην αγορά εργασίας ή το ασφαλιστικό δεν έχουν καµία σχέση µε το καθεστώς που γνωρίζαµε µέχρι το 2010.

Ωστόσο για  την δηµιουργία ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού περιβάλλοντος πρέπει να ληφθούν µια σειρά από µέριµνες.

Η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η µείωση του χρόνου έκδοσης αδειών για επενδύσεις αποτελούν σηµαντικά βήµατα προς την κατεύθυνση της δηµιουργίας ενός φιλικού επιχειρηµατικού περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα υψηλά στην ατζέντα πρέπει να είναι και η διαµόρφωση ενός σταθερού και αξιόπιστου φορολογικού πλαισίου που να δίνει τη βεβαιότητα στον επενδυτή ότι τα σχέδιά του δεν θα ανατραπούν στον προβλέψιµο χρόνο ζωής της επένδυσής του .

Για να είµαστε ειλικρινείς οφείλουµε να οµολογήσουµε πως ακόµη και στις οικονοµικές περιόδους προ της κρίσεως, στους δύο παραπάνω τοµείς,  η χώρα µας δεν είχε να επιδείξει σπουδαία αποτελέσµατα. Οι δύο αυτοί παράγοντες άλλωστε είχαν συµβάλει σηµαντικά στο να µην αποτελεί η Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισµό.

Μετά από 8 χρόνια κρίσης είναι καιρός να υπάρξουν σηµαντικές αλλαγές. 

Ιδιαίτερη σηµασία πρέπει να αποδώσουµε στην αποκρατικοποίηση δραστηριοτήτων και πεδίων που απαιτούν σηµαντικές επενδύσεις κεφαλαίου για τον εκσυγχρονισµό και την ανάπτυξη τους, όπως και των έργων υποδοµής κυρίως αυτών που σχετίζονται µε τις διεθνείς µεταφορές, τα δίκτυα ενέργειας, κλπ.

Για την ταχύτερη επίτευξη των στόχων, χρειάζεται να εστιάσουµε στους πιο δυναµικούς τοµείς της οικονοµίας που πρέπει να µετατραπούν στο νέο «µοτέρ» της ανάπτυξης.

Το νέο  παραγωγικό µας πρότυπο για να είναι ανταγωνιστικό οφείλει να είναι εξωστρεφές, καινοτόµο  και να απηχεί ποιότητα.

Χρειάζονται αναβαθµισµένα προϊόντα µέσα από την επιλογή κλάδων, επιχειρήσεων ή προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας που θα αυξήσουν και την παραγωγικότητα.

Ιδιαίτερη έµφαση πρέπει να δώσουµε στην τουριστική βιοµηχανία η οποία ήταν και αυτή που όχι µόνον άντεξε αλλά αναπτύχθηκε µέσα στην κρίση. Με κάθε τρόπο θα πρέπει να διαφυλάξουµε την ποιότητα αλλά και το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα του τουριστικού µας προϊόντος. Δεν µπορούµε άλλωστε να τα περιµένουµε όλα από το κράτος.

Ένας άλλος τοµέας που ξεπήδησε δυναµικά µέσα στην κρίση ήταν η βιοµηχανία της αγροτοδιατροφής καθώς αναπτύχθηκαν νέα µοντέλα χρηµατοδοτήσής της – Συµβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία- αλλά κυρίως καινούρια µοντέλα ανάπτυξής της. Μέσα από τεχνολογικές εφαρµογές, η «έξυπνη» γεωργία και κτηνοτροφία είχε να επιδείξει σηµαντικά επιτεύγµατα τα οποία ολοένα και πληθαίνουν αλλά και συνδυάζονται µε βελτιωµένες µεθόδους µεταποίησης. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια εµφανίζονται στην ελληνική αγορά αλλά και στην διεθνή, καινούρια ελληνικά προϊόντα, υψηλής προστιθέµενης  αξίας τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

 Όλα αυτά  αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας. 

Ακόµη η επιτάχυνση του προγράµµατος των ιδιωτικοποιήσεων θα σηµατοδοτούσε τη  βούληση για ταχύτερη ολοκλήρωση των µνηµονιακών δεσµεύσεων,  µε θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές. Σε συνδυασµό µάλιστα µε την επίσπευση της ανάπτυξης των υποδοµών θα αναβαθµίσει  τη γεωπολιτική σηµασία της ελληνικής οικονοµίας µε σηµαντικά  οφέλη για τη χώρα

Ετσι διαµορφώνεται ένα προνοµιακό περιβάλλον για την προσέλκυση φρέσκων κεφαλαίων στην οικονοµία µε αποτέλεσµα την άµεση ενίσχυση της απασχόλησης.

Όλα αυτά αποτελούν κινήσεις που θα µπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να υπερπηδήσει τα κατάλοιπα της ύφεσης και να εισέλθει σε µία νέα δυναµική τροχιά ανάπτυξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:48 - 19 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.