ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital Economics: Με... κιάλια η ελληνική ανάπτυξη και φέτος

15:16 - 19 Ιαν 2018 | Οικονομία
Capital Economics: Με... κιάλια η ελληνική ανάπτυξη και φέτος
Μπορεί η Ελλάδα να ανακάμπτει και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική πρόοδος που σημειώνει να επιτρέψει στην κυβέρνηση να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης μέσα στο έτος, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσει, όπως και να 'χει την εφαρμογή μέτρων οδυνηρής λιτότητας.

Αυτό αναφέρει σε χθεσινή της έκθεση η Capital Economics, προβλέποντας παράλληλα ότι για μία ακόμη φορά ο στόχος της κυβέρνησης και της Κομισιόν για την ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί.

«Το ΑΕΠ ενισχύθηκε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο στο γ' τρίμηνο του 2017, σηματοδοτώντας την πιο μακρά περίοδο συνεχούς ανάπτυξης από το 2006. Η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εμπόριο και ειδικότερα τον τουρισμό, ο οποίος θα συνεχίσει να αποδίδει καλά, δεδομένης κυρίως της ισχυρής γερμανικής ζήτησης.

Παρ' όλα αυτά, η εγχώρια οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη. Οι αυξήσεις φόρων ροκανίζουν τα διαθέσιμα εισοδήματα, ενώ οι περικοπές συντάξεων και άλλων επιδομάτων έχουν επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα για να δαπανηθεί ότι απομένει. Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι πολύ πιο αδύναμη από οπουδήποτε αλλού στην Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες παραμένουν εύθραυστες. Οι καταθέσεις δεν φεύγουν πια, όμως αυτό εν μέρει οφείλεται στα capital controls. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει πάνω από το 30% και οι προσπάθειες να μειωθούν συνεπάγονται ότι οι δανειοδοτήσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται.


Ενώ η Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους του προϋπολογισμού τον περασμένο χρόνο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έκτακτα στοιχεία που δεν θα επαναληφθούν με φόντο ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον. Η πρόβλεψη της Capital Economics κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,5% το 2018 πολύ χαμηλότερα δηλαδή από την εκτίμηση της Κομισιόν για 2,4%.

Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει μερική πρόσβαση στις αγορές και έστειλαν την απόδοση των δεκαετών ομολόγων κάτω από το 4% για πρώτη φορά από το 2007. Και από τη στιγμή που έτσι και αλλιώς δεν λήγουν πολλά ομόλογα τα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα πρέπει να καταφέρει να βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο, όπως είναι προγραμματισμένο, ή λίγο αργότερα.

Όμως το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν το 80% του χρέους σημαίνει ότι θα επιμείνουν στη συνέχιση οδυνηρής λιτότητας. Εκτός και αν συμφωνήσουν σε μεγάλο «κούρεμα» του χρέους, το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή. Η Capital Economics τοποθετεί την ανάπτυξη του 2017 στο 1,3%, του 2018 στο 1,5% και του 2019 στο 1,7%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.