ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Ανησυχεί για το χρέος και το «μαξιλάρι» της εξόδου

16:25 - 22 Ιαν 2018 | Οικονομία
Κομισιόν: Ανησυχεί για το χρέος και το «μαξιλάρι» της εξόδου
Την ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα και την πορεία του ελληνικού χρέους δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας τις ανησυχίες που προκύπτουν από τα στοιχεία της Επιτροπής.

Το βασικό σενάριο της Κομισιόν, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, που εκδόθηκε στις 19 Ιανουαρίου και δημοσιεύεται σήμερα (22/1) από το Bloomberg, προβλέπει πως το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060.

Οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι η πορεία του χρέους είναι χειρότερη σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις και συγκεκριμένα τον Ιούνιο.

debt

 

Στην ανάλυσή του το Bloomberg εκτιμά πως αν αυτά τα στοιχεία δεν αλλάξουν μέχρι το τέλος του προγράμματος, τότε θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, ενώ φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν και από το πως θα κυμανθούν οι δείκτες της ανάπτυξης.

Η επόμενη μέρα

Με δεδομένο το στόχο της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, η Κομισιόν "ανησυχεί" επίσης για το πώς θα καλύψει η χώρα μας τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η Κομισιόν αναρωτιέται αν ποιο ποσό θα είναι αρκετό ως "μαξιλάρι ασφαλείας". Το σχεδιαζόμενο "μαξιλάρι" αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 10,2 δισ. ευρώ και υπολογίζεται πως καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για διάστημα μικρότερο των 10 μηνών από το τέλος του προγράμματος.

Η ανάλυση της Κομισιόν υπολογίζει ακόμα πως ένα αποθεματικό κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για ένα χρόνο μετά από το τέλος του προγράμματος, ενώ με ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ θα καλύπτονταν οι ανάγκες μέχρι το τέλος του 2019, και τα 30 δισ. ευρώ καλύπτουν ανάγκες μέχρι το τέλος του 2020.

Η Κομισιόν εκτιμά πως, στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει το προσεχές καλοκαίρι να καταρτίσει ένα δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα δεσμευθεί να εφαρμόσει προκειμένου να καθησυχάσει τους θεσμούς, τις αγορές και τους επενδυτές πως δεν θα πάρει πάλι τον "στραβό" δρόμο.

Ωστόσο, οι θεσμοί ανησυχούν πως χωρίς τη δική τους πίεση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Το δημοσίευμα του Bloomberg καταλήγει σημειώνοντας πως μία άλλη λύση για διαχείριση της "επόμενης μέρας" στην Ελλάδα θα ήταν η ένταξη σε μία προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά εκτιμάται πως η ελληνική κυβέρνηση (που πρέπει να ζητήσει τέτοιους είδους στήριξη) δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.