ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι υδάτινοι πόροι στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών-Προβλέψεις για τις ΔΕΥΑ

10:50 - 23 Ιαν 2018 | Οικονομία
Οι υδάτινοι πόροι στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών-Προβλέψεις για τις ΔΕΥΑ
Ειδική αναφορά στην πολιτική υδάτων που θα πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα κάνει η Έκθεση Συμμόρφωσης των Θεσμών (Compliance Report), που έχει δημοσιευτεί. Όπως αναφέρεται η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου και η ανεξαρτησία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που έχει αναλάβει το σύνθετο έργο του συντονισμού για την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά στη χώρα. είναι κεντρικός στόχος.

«Ένα σταθερό ρυθμιστικό καθεστώς είναι το κλειδί για να γίνουν οι πολύ αναγκαίες επενδύσεις στα δίκτυα ύδρευσης και να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών όσον αφορά τις πολιτικές τιμολόγησης» αναφέρεται σχετικά στην Έκθεση.

Ουσιαστικά οι Θεσμοί επιδιώκουν την κεντρική εποπτεία των υδάτινων πόρων της χώρας, τη μείωση των απωλειών ύδατος, την απεξάρτηση από πελατειακά συστήματα των τοπικών εταιριών ύδρευσης αποχέτευσης, την αναλυτική καταγραφή του κόστους διαχείρισης υδάτων, αλλά και την προώθηση επενδύσεων. Ωστόσο η αναλυτική καταγραφή δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την τιμολογιακή πολιτική, ενός αγαθού που εντάσσεται στη χωρία των φυσικών μονοπωλίων και προστατεύεται σχετικά από το Κοινοτικό Δίκαιο.

Οι στόχοι το επόμενο διάστημα

«Μετά τη θέσπιση δευτερογενούς δικαίου που καθορίζει το αρχές για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης και έχοντας λάβει ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια από τις εταιρείες υδάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, ο εξορθολογισμός των ελληνικών υπηρεσιών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων έχει προχωρήσει περαιτέρω» αναφέρει η Έκθεση που καταλήγει: «Προς το σκοπό αυτό, η Ειδική Γραμματεία συνέταξε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα  με στόχο την τακτική συλλογή πληροφοριών για την παρακολούθηση της απόδοσης στην παροχή υπηρεσιών ύδρευσης σε όλη τη χώρα. Το σύστημα έχει πιστοποιηθεί ως λειτουργικό και έχει άρχισαν να λαμβάνουν δεδομένα από τοπικές εταιρείες ύδρευσης. Η ομαλή λειτουργία του συστήματος ΤΠΕ και η βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων των εταιρειών ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται επί του παρόντος υπό επανεξέταση από την Ειδική Γραμματεία για το Νερό, με τεχνική υποστήριξη από τους Θεσμούς» αναφέρεται σχετικά

Παράλληλα στην Έκθεση τονίζεται ότι «λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Μετά τη διασφάλιση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επανεξέτασης ότι η Ειδική Γραμματεία είναι επαρκώς στελεχωμένη για να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά της, αναπτύσσεται ένα στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής επάρκειας και της οικονομικής αυτονομίας της Ειδικής Γραμματείας, με ξεχωριστή γραμμή προϋπολογισμού στον Κρατικό Προϋπολογισμό.»

Μάλιστα στην Έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην  αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης που, όπως καταγράφεται, «ισχύει και για τις εταιρείες ύδρευσης.» Όπως τονίζεται αυτό αφορά και τις τοπικές εταιρείες ύδρευσης (ΔΕΥΑ), και αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρξει διορισμός ανεξάρτητων μελών του διοικητικού συμβουλίου και των γενικών διευθυντών για τις τοπικές εταιρείες ύδρευσης (ΔΕΥΑ).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.